13:03 04.02.2021

Українка Таїсія Кутузова стала лауреаткою французької Премії з прав людини 2020 року

3 хв читати
Українка Таїсія Кутузова стала лауреаткою французької Премії з прав людини 2020 року

Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен вручить Таїсії Кутузовій Премію з прав людини 2020 року "Свобода, рівність, братство" на церемонії, яку буде організовано в Резиденції Франції в Києві, 5 лютого, повідомило посольство Франції в Україні.

"З нагоди Міжнародного дня прав людини 10 грудня було офіційно оголошено п'ятьох переможців. Серед них Таїсія Кутузова, українська журналістка та режисер-документаліст, удостоєна Премії з прав людини Французької Республіки за свій фільм Shut the fuck up! ("Замовкни!")", - повідомило посольство Франції в четвер.

Зазначається, що цей документальний фільм, який знімався з 2017 року, розповідає про молодого українського активіста Сергія Чагарова, котрий, незважаючи на отримані залякування і погрози, кілька років бореться проти незаконних забудов і їхніх екологічних наслідків у своєму рідному селі Гатне, розташованому неподалік Києва. Ця місцева й конкретна ситуація порушує питання участі української молоді в управлінні суспільством і боротьбі за чесність і справедливість у світі, що страждає від корупції.

Таїсія Кутузова родом із Криму, навчалася журналістики у Львівському католицькому університеті. У 2014 році вона була змушена виїхати з півострова після його анексії Росією. Залишивши цю окуповану територію, Таїсія переїхала до Києва, де п'ять років працювала на "Радіо Свобода". У 2016 році Таїсія зацікавилася документалістикою, зняла дві короткометражки "Живі й нескорені" (2016) і "Молодість 1927", перш ніж розпочати великий проект, повнометражний фільм Shut the fuck up.

Завдяки фінансовій підтримці Французького інституту в Україні Таїсія Кутузова брала участь у майстер-класах документалістики Eurasiadoc у 2019 році, які організувала асоціація Docmonde в місті Люсса в Ардеші. Таїсія Кутузова отримала кілька нагород за свою роботу в ролі режисера: головна нагорода 2020 року на фестивалі Baltic Sea Docs у Ризі, премія IBF Classic-Development Support на нідерландському фестивалі IDFA і приз лабораторії талантів на німецькому фестивалі goEast у 2020 році. Також у середу її документальний фільм Shut the fuck up здобув спеціальну нагороду міжнародного ринку документальних фільмів Sunny Side of the Docs, який є ключовою подією для французької документалістики.

"Уже вдруге Премію з прав людини Французької Республіки отримує переможець з України. Так, у 1997 році українська журналістка Алла Лазарєва, президент організації моніторингу ЗМІ "Інститут масової інформації" (ІМІ), здобула цю нагороду за її діяльність у сфері свободи слова та преси", - зазначено в прес-релізі посольства.

За традицією прем'єр-міністр Франції або член уряду офіційно вручає Премію з прав людини п'ятьом переможцям під час церемонії в Парижі 10 грудня в День прав людини, проголошений Організацією Об'єднаних Націй. Проте через епідеміологічну кризу цю премію вручить посольство Франції, розташоване в країні проживання переможця.

З 1988 року Національна консультативна комісія з прав людини (CNCDH) щорічно присуджує Премію з прав людини Французької Республіки "Свобода, рівність, братство". Її мета - висвітлити та підтримати роботу громадянського суспільства, рушійної сили в захисті та просуванні прав людини, відзначаючи роботу на місцях і проекти з ефективного захисту та просування прав людини. У 2020 році Національна Консультативна комісія з прав людини отримала майже 200 заявок із 62 країн з усіх континентів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Через КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород" на українсько-словацькому кордоні тимчасово обмежать рух

З додатковою допомогою ЗСУ зможуть повільно відтісняти росіян - сенатор США Рід

Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати перевагу над кількісно переважаючим противником - Сирський

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

Глави МЗС країн-членів ЄС не змогли ухвалити рішення про використання доходів від знерухомлених росактивів в інтересах України

На Херсонщині внаслідок вибуху боєприпасу загинуло троє людей

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА