16:23 04.02.2021

Активісти вимагають гарантувати безпеку шукачам притулку в Україні

2 хв читати

Активісти вимагають гарантувати безпеку шукачам притулку в Україні, зокрема розслідувати видачу Узбекистану Алішера Хайдарова та Рахміддіна Сапарова.

"Тим, хто шукає захисту в Україні від переслідувань на батьківщині, потрібно гарантувати ту безпеку, яку Україна зобов'язалася надати. Якщо їх уже розшукують за якимись страшними обвинуваченнями, є процедура екстрадиції, яка передбачає можливість захистити себе, і є абсолютна заборона видавати людей туди, де їм загрожують катування і нелюдське поводження - заборона, яку Україна підписала, ратифікувала й уперто, послідовно ігнорує", - сказав координатор проекту "Без кордонів" Максим Буткевич на прес-конференції в Києві в четвер.

Зокрема, він розповів про те, що Хайдарова переслідували на батьківщині з політичних та релігійних переконань, і десять років тому вони разом із дружиною прибули спочатку до Росії, а потім до України, де шукали притулку. Проте, за словами Буткевича, їм відмовили в наданні статусу біженця, а в жовтні 2020 року Хайдарова викрали та відправили до в'язниці Служби державної безпеки Республіки Узбекистан у Ташкенті.

У свою чергу голова ГО "Асоціація мусульман-біженців "Азан" Анвар Деркач повідомив, що подібна історія сталася з Рахміддіном Сапаровим, який відбував термін покарання за вироком суду в Полтавській колонії загального режиму і, перебуваючи там, звернувся до Асоціації мусульман-біженців "Азан" по допомогу, розуміючи, що йому загрожує екстрадиція в Узбекистан. За його словами, в день звільнення "невідомі в чорній уніформі" вивезли Сапарова з колонії, а за кілька днів він опинився в Узбекистані.

"Ми дізналися нещодавно, що і Алішер, і Рахміддін перебувають приблизно в однакових умовах, вони були позбавлені юридичної підтримки, їх ізолювали від родичів, від світу, від правозахисників, від будь-якої інформації", - зазначив Деркач.

Він наголосив, що, на думку впливових міжнародних правозахисних організацій, Узбекистан надалі є країною, де систематично порушують права людини, де людям загрожують сфабриковані справи, вироки, тривалі терміни, катування.

"Україна брала на себе зобов'язання не видавати до таких країн шукачів притулку, тобто маємо справу з очевидними фактами, коли Україна порушує свої міжнародні зобов'язання. Виникає питання: заради чого?" - додав він.

Буткевич зазначив, що починаючи з 2016 року з України було протизаконно повернено, видано або вкрадено десятьох людей. Він закликав розслідувати справу Хайдарова і гарантувати належну безпеку і догляд дружині Хайдарова та її дітям.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

Палата представників США підтримала розгляд 4 законопроєктів про міжнародну допомогу, зокрема Україні

Єрмак і Сіярто домовилися про двосторонню зустріч наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА