18:07 04.02.2021

Соціально-економічні проблеми залишаються головним чинником соціальної напруженості в Україні - листопадове соцдослідження

2 хв читати
Соціально-економічні проблеми залишаються головним чинником соціальної напруженості в Україні - листопадове соцдослідження

Соціально-економічні проблеми в Україні можуть призвести до протестів, свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного соціологами Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології протягом 3-16 листопада 2020 року.

На запитання "Що, на вашу думку, може призвести до масових протестів у вашому місті (селі)?", 38,1% респондентів вказали на закриття підприємств, 35,7% назвали таким чинником погіршення медичного обслуговування, закриття лікарень, дефіцит ліків і запровадження платних медичних послуг. 35,6% опитаних готові протестувати у зв'язку з підвищенням тарифів на комунальні послуги, ще 35,3% – через погіршення умов життя, 30,6% пов'язують можливі протести з падінням курсу гривні та різким підвищенням цін.

При цьому саме респонденти старшого віку головну причину протестів вбачають у підвищенні тарифів - 39% опитаних. Навпаки, лише 8,5% молоді пов'язують тарифи і протестні настрої.

У свою чергу, згідно з соцопитуванням, найменше українців вийде з протестом через незгоду з рішеннями влади щодо умов миру на Донбасі (5,1%), через політику українізації, закриття російських шкіл (5%), а також через політику декомунізації (3,4%).

Як зазначено за результатами соціологічного опитування, попри помірну готовність українців брати участь у масових протестах, найбільш популярними способами тиску на владу є участь у мітингах (25% населення) і привертання уваги ЗМІ (26%).

Опитування було проведене серед 2002 респондентів із вибіркою, що репрезентує доросле населення України, за винятком окупованих територій. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип населеного пункту та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА