19:22 04.02.2021

Міністр юстиції України заявляє про перемогу в Стокгольмському арбітражі в спорі з міноритаріями "Укрнафти" Коломойським, Боголюбовим та Палицею

2 хв читати
Міністр юстиції України заявляє про перемогу в Стокгольмському арбітражі в спорі з міноритаріями "Укрнафти" Коломойським, Боголюбовим та Палицею

Стокгольмський арбітраж відмовив Ігорю Коломойському, Геннадію Боголюбову та Ігорю Палиці як власникам 40,1% акцій ПАТ "Укрнафта" в задоволенні їхнього позову до України на суму понад $6 млрд плюс відсотки, визнавши відсутність своєї юрисдикції, заявив міністр юстиції України Денис Малюська.

"Супермегаперемога в Стокгольмському арбітражі! Пани Коломойський, Боголюбов та Палиця хотіли стягнути з України більше ніж $6 млрд та звернулися з відповідним позовом до Стокгольмського арбітражу. Після майже шести років судового процесу арбітраж сьогодні їм відмовив. Відмовив повністю", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Глава Мін’юсту нагадав, що підставами для позову з боку міноритаріїв був відбір НАК "Нафтогаз України" газу "Укрнафти" з ПСГ за встановленою регулятором неринковою ціною для його подальшої реалізації населенню, невиконання АТ "Укртрансгаз" і НАК рішень українських судів про повернення цього газу, а також значне підвищення рентної ставки за надрокористування та зниження Верховною Радою кворуму для проведення зборів в акціонерних товариствах.

Як повідомлялося, міноритарні акціонери "Укрнафти" Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited та Bordo Management Limited у червні 2015 року подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна. Вони, зокрема, звинувачують Україну в завданні шкоди через відбір газу, видобутого "Укрнафтою", без оплати або з оплатою за заниженою ціною; невиконання "Нафтогазом" та "Укртрансгазом" рішень українських судів; швидкому збільшенні ставок плати за надрокористування; зменшенні кворуму під час проведення зборів акціонерних товариств. На початку 2018 року стало відомо, що претензії міноритарних акціонерів "Укрнафти" до України збільшилися з $4,7 млрд до $5,4 млрд.

За даними "Укрнафти", окрім "Нафтогазу" з 50%+1 акцією великими акціонерами компанії на кінець 2020 року були Bridgemont Ventures Limited та Littop Enterprises Limited - по 13,604991%, а також Bordo Management Limited. Іншим акціонерам належало 9,899106%, і ніхто з них не володів більше ніж 5%.

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА