19:33 04.02.2021

Колишній глава ЄЦБ, якому доручено сформувати уряд Італії, приступив до консультацій

3 хв читати
Колишній глава ЄЦБ, якому доручено сформувати уряд Італії, приступив до консультацій

Колишній глава ЄЦБ Маріо Драгі почав у четвер увечері консультації з формування ради міністрів Італії, повідомило місцеве телебачення.

У четвер у Драгі заплановані зустрічі з представниками невеликих партій. У п'ятницю він зустрінеться, зокрема, з лідерами Демократичної партії і партії "Вперед, Італія". У суботу він планує завершити консультації: у нього відбудеться обмін думками з "Рухом п'яти зірок" і партією "Ліга".

За підсумками цих зустрічей Драгі повинен визначити, чи можливо сформувати такий уряд, який зможе розраховувати на підтримку більшості в парламенті. Якщо він зрозуміє, що не справляється з цим завданням, то оголосить президенту Італії Серджо Маттарелла, що відмовляється від його доручення очолити раду міністрів.

Гарантій, що Драгі впорається з покладеним на нього завданням, немає. Багато політиків Італії не приховують, що проти рішення Маттарелли сформувати уряд технократів. Багато партій зайняли вичікувальну позицію і спочатку хочуть вислухати, що їм запропонує Драгі.

Прем'єр Італії Джузеппе Конте, котрий подав у відставку, зі свого боку, запевнив, що не чинить перешкод Драгі.

"Я нічого не робив проти Драгі", - заявив він. При цьому Конте наголосив, що проти ідеї "неполітичного" уряду.

"Термінові проблеми, з якими зіткнулася наша країна, вимагають прийняття політичних рішень. Команда технократів не може з цим впоратися", - вважає він.

Маттарелла доручив Драгі сформувати уряд країни в середу. Драгі пропозицію прийняв, однак попередив, що залишає за собою право переглянути це рішення, якщо побачить, що не може сформувати стабільної ради міністрів.

Такий крок Маттарелли викликаний кризою в правлячій коаліції, який призвів до відставки прем'єра Італії Джузеппе Конте. Минулого тижня Маттарелла доручив спікеру Палати депутатів парламенту Роберто Фіко провести консультації і визначити, чи можливо подолати розбіжності в коаліції і сформувати такий уряд, який зможе розраховувати на підтримку стабільної більшості в парламенті. При цьому розглядався як варіант з Конте на чолі ради міністрів, так і варіант, за якого прем'єром став би хтось інший.

У результаті Фіко у вівторок ввечері доповів Маттареллі, що не зміг знайти варіант, при якому зберіглася б правляча коаліція з лівих партій і "Руху п'яти зірок".

Маттарелла у зверненні до співгромадян пояснив, що не вважає правильним проводити зараз дострокові вибори в парламент, оскільки зараз Італія переживає чергову хвилю коронавірусу, а також викликані пандемією великі економічні труднощі. Президент наголосив, що в Італії процес передвиборної кампанії і формування коаліції після виборів зазвичай розтягується на місяці. Тому Маттарелла в нинішній ситуації не хоче виборів і наполягає на негайному формуванні уряду для вирішення найбільш гострих проблем Італії.

"Нам терміново потрібно висококласний уряд. Незабаром я доручу його сформувати. Цей процес не стосуватиметься політики", - сказав Маттарелла. Саме для формування такої "неполітичної" ради міністрів президент, мабуть, і вибрав Драгі - економіста, а не політика.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА