21:24 04.02.2021

"Центренерго" заявляє про збитки через перехід на газ і просить Кабмін здешевити його

3 хв читати
"Центренерго" заявляє про збитки через перехід на газ і просить Кабмін здешевити його

ПрАТ "Центренерго" звернулося до уряду України з проханням допомогти знизити ціну поставок газу тепловим електростанціям компанії і отримати відстрочку оплати, а також звільнити від нарахування вартості перевищення замовленої потужності з боку операторів газорозподільних мереж, йдеться в повідомленні товариства в четвер.

"Щоб уникнути створення багатомільйонних втрат і посилення дефіциту ліквідності через відсутність доступу до кредитних ресурсів ..." Центренерго "зверталося до уряду з проханням сприяти перегляду умови поставки газу в частині ціни та відстрочення оплати державним постачальником", - йдеться в повідомленні.

Компанія пояснює, що не планувала використання таких значних обсягів природного газу у своїй звичайній господарській діяльності, тому вважає цю ситуацію форс-мажором.

За інформацією "Центренерго", електростанції компанії, у відповідь на звернення Міненерго і ДП "Укренерго", з метою підтримки стабільності енергосистеми і підняття навантаження на ТЕС щодоби спалюють до 9 млн кубометрів природного газу (в дні пікового навантаження), що неминуче призведе до колосальних збитків.

Станом на 2 лютого на газі працювали чотири енергоблоки "Центренерго" при загальній кількості 11 працюючих блоків сумарною потужністю 2200 МВт.

"Частина енергоблоків на вугіллі не працюють через перевитрати рекордних запасів палива в листопаді-грудні 2020 року", - констатується в релізі.

Компанія нагадала, що станом на 1 жовтня 2020 року мала на складах 543 тис. тонн вугілля, що втричі перевищувало гарантовані запаси, проте потім була змушена працювати з перевищенням прогнозного балансу, доведеного Міненерго, на 56%, поки значна частина теплової та атомної генерації перебувала в ремонтах і перевитратила 362 тис. тонн вугілля.

"Центренерго" також повідомило, що 25 січня була завершена процедура передачі одного з важливих постачальників вугілля для компанії - об'єднання "Добропіллявугілля" у власність держави. "На жаль, ця реорганізація має негативні наслідки для "Центренерго", - йдеться в релізі.

Згідно з ним, на запит "Центренерго" до "Добропіллявугілля" про відвантаження на ТЕС 20 тис. тонн вугілля в січні і 200 тис. тонн у лютому замість відповіді надійшло зустрічне прохання про передоплату в розмірі 300 млн грн "з метою запуску технологічних процесів і виконання зобов'язань з виплати заробітної плати та податкових та інших обов'язкових платежів" і ціною 1780 грн/тонна, тоді як попередньо була узгоджена ціна 1450 грн/тонна без передоплати.

Як повідомлялося, 18 січня, з метою покриття до 3 ГВт дефіциту вироблення електроенергії в морозні дні, були додатково включені шість блоків трьох ТЕС (Вуглегірська ТЕС, Зміївська ТЕС, Трипільська ТЕС) ПрАТ "Центренерго" на резервному паливі (газ) сумарною потужністю 1200 МВт.

За інформацією першого заступника голови Всеукраїнської енергетичної асамблеї Юрія Сакви, собівартість виробництва електроенергії на ТЕС за ціни газу 7,8 грн/куб м (з ПДВ) становить 2,5-2,7 грн/кВт-год.

За даними ДП "Оператор ринку", на торгах на ринку "на добу вперед" (РСВ) в Українській об'єднаній енергосистемі (ОЕС України) на 5 лютого середньозважена ціна електроенергії склала 1640,97 грн/МВт-год.

"Центренерго" експлуатує 23 блоки (18 - пиловугільні і п'ять - газомазутові) на Вуглегірській, Зміївській та Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7660 МВт. Державі належить 78,3% акцій товариства.

У кінці минулого року "Центренерго" на торгах УЕБ продало 3275 тис. МВт-год електроенергії базового навантаження ТОВ "Юнайтед Енерджі" за ціною більш, ніж на третину нижче стартової, - 1160 грн/МВт-год.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

Основна частина озброєнь із нового пакета допомоги США розміщена в Німеччині та Польщі, що прискорить її доставку в Україну - ЗМІ

В Одесі поліція ліквідувала call-центр, який видурив у громадян Чехії 5,5 млн грн

Унаслідок авіаудару по Костянтинівці на Донеччині поранені п'ятеро осіб, двоє - у важкому стані - голова ОВА

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА