08:24 06.02.2021

Шмигаль обговорив з представниками енергосектора ФРН "Європейський зелений курс"

2 хв читати
Шмигаль обговорив з представниками енергосектора ФРН "Європейський зелений курс"

Україна вибрала стратегію "Європейського зеленого курсу" і має необхідні ресурси для її реалізації, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Ми готові до викликів, які постали перед Україною в контексті зеленого переходу, декарбонізації економіки і необхідності реформування вугільного сектора і трансформації вугледобувних регіонів", - сказав Шмигаль під час відеоконференції з представниками міністерства економіки і енергетики ФРН.

Він зазначив, що досвід Німеччини для успішного закриття шахт і трансформації вугільних регіонів особливо важливий для України і привітав початок нового енергетичного партнерства в серпні 2020 року.

Глава уряду зазначив, що поступова відмова від використання вугілля передбачає створення Концепції та Державної програми трансформації вугільних регіонів. За його словами, зараз розробляється така програма на період до 2030 року.

Також Шмигаль зазначив, наразі в Україні є 61 вугільний регіон. Це мономіста, які прив'язані до єдиного підприємства, вугільної шахти або станції.

"Усі ці регіони мають стару інфраструктуру 60-80 років минулого століття. Виснаження, закриття шахт і поступове стратегічне закриття вугільної промисловості загалом, в майбутньому створюватиме соціальну напруженість. Треба здійснити низку стратегічних кроків, щоб соціально забезпечити людей у цих регіонах", - наголосив глава уряду.

Шмигаль зазначив, що для України вкрай важливим є досвід і підтримка Німеччини і Європейського Союзу. У зв'язку з цим прем'єр привітав створення Секретаріату партнерства і наголосив, що український уряд готовий співпрацювати з проектним офісом з трансформації вугільних регіонів за підтримки GIZ для розробки і імплементації пілотних проектів.

"Ми підготували дві шахти - в Донецькій і Львівській області, які запропонували прийняти для реалізації спільних пілотних проектів. Вони повинні продемонструвати результати трансформації, щоб ми могли їх поширити на інші вугільні регіони", - сказав Шмигаль.

Він зазначив, що Україна вибрала собі стратегію "Європейського зеленого курсу": "Ми маємо всі необхідні державні програми, а також Національний план скорочення викидів від великих установок спалювання".

Крім того, Україна, за словами Шмигаля, також повинна почати спільний проект трансформації вугільних регіонів зі Світовим банком.

"Трансформацію вугільних регіонів важливо супроводжувати створенням нових економічних стимулів, щоб на базі підприємств вугільної галузі з'явилися нові конкурентоспроможні кластери, нові інноваційно-технологічні галузі. Адже обрані регіони мають відповідну інфраструктуру: транспортні шляхи, підстанції і електромережі", - зазначив глава уряду.

Зі свого боку, спеціальний уповноважений ФРН з трансформації вугільних регіонів України Станіслав Тілліх зазначив, що Німеччина готова в межах енергетичного партнерства з Україною супроводжувати процес трансформації вугільних регіонів.

Крім того, Німеччина також прагне поглибити партнерство з Україною у сфері водневої енергетики, як повідомив статс-секретар Федерального міністерства економіки та енергетики ФРН Андреас Файхт.

Джерело:

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА