14:45 08.02.2021

Послам України при ООН, ОБСЄ і Раді Європи доручено роз'яснити застосування санкцій проти "112. Україна", NewsOne і ZIK - Кулеба

2 хв читати
Послам України при ООН, ОБСЄ і Раді Європи доручено роз'яснити застосування санкцій проти "112. Україна", NewsOne і ZIK - Кулеба

У МЗС України доручили послам при міжнародних організаціях - ОБСЄ, Раді Європи та ООН - роз'яснити ситуацію з закриттям в Україні телеканалів "112.Україна", NewsOne і ZIK, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Відразу після рішення РНБО я доручив нашим послам при ОБСЄ, при Раді Європи, при ООН піти й роз'яснити логіку того, що сталося. Ми з ними взаємодіємо", - сказав Кулеба в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" під час проведення всеукраїнського форуму "Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді".

За словами глави МЗС, "реакція міжнародних партнерів постійно відстежується".

Раніше в Європейському Союзі заявили, що оцінюють наслідки рішення РНБО про впровадження санкцій стосовно трьох телеканалів - "112 Україна", NewsOne і ZIK. У коментарі "Інтерфакс-Україна" представник зовнішньої дипломатичної служби Петер Стано наголосив, що, згідно з Угодою про асоціацію Україна-ЄС, Євросоюз надає величезного значення незалежності та свободі ЗМІ.

"Український медіа-ландшафт зазнавав і продовжує зазнавати постійних проросійських кампаній дезінформації. Хоча зусилля України з захисту своєї територіальної цілісності та національної безпеки, а також із захисту від маніпуляцій інформацією є законними, зокрема з урахуванням масштабів дезінформаційних кампаній, що стосуються України, зокрема з-за кордону, це не повинно відбуватися за рахунок свободи ЗМІ і має здійснюватися з повною повагою до основних прав і свобод і, відповідно, до міжнародних стандартів", - зазначив Стано.

При цьому представник європейської дипломатії висловив переконання, що "будь-які заходи, що вживаються, мають бути пропорційні цілі".

У свою чергу в місії ООН з прав людини висловили занепокоєння рішенням РНБО про впровадження санкцій, оскільки "рішення призвело до негайного анулювання ліцензій на мовлення каналів і припинення їхнього мовлення, що вплине на свободу висловлювання думки в Україні".

Як повідомлялося, 2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яким фактично заблокував діяльність трьох телеканалів – "112", NewsOne і ZIK, які пов'язують з одним із лідерів партії "ОПЗЖ" Віктором Медведчуком.

Згідно з рішенням, персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи застосовуватимуться, зокрема, до Тараса Козака та юридичних осіб "Аріадна ТВ", "Новий Формат ТВ", "ТВ Вибір", "Телерадіокомпанія "112-ТВ", "Лідер ТВ", "Партнер ТВ", "Новини 24 години", "Нові комунікації".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА