18:42 08.02.2021

ОАСК відмовив у забезпеченні позову Тупицького проти Управління держохорони

2 хв читати
ОАСК відмовив у забезпеченні позову Тупицького проти Управління держохорони

Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) ухвалив рішення відмовити в задоволенні заяви голови Конституційного Суду України (КС) Олександра Тупицького про забезпечення позову, в якому він просив суд заборонити Управлінню державної охорони (УДО) створювати йому перешкоди для виконання посадових повноважень голови КС.

Як повідомляється на сайті ОАСК, на відкритому судовому засіданні в понеділок суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для забезпечення позову. "Позивачем не надано належних та допустимих доказів на підтвердження існування очевидної небезпеки заподіяння шкоди його правам та інтересам до ухвалення рішення у даній справі", - йдеться в повідомленні.

На думку суду, застосування обраних позивачем заходів забезпечення позову не може ґрунтуватися на обставинах, якими позивач обґрунтовує свої позовні вимоги, оскільки цю оцінку суд надає виключно під час розгляду справи по суті.

Підготовче засідання за позовом Тупицького до УДО призначено на 24 лютого.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь створила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня 2020 року в Офіс генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство в якому наразі здійснює Управління ДБР у справах Майдану.

29 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило Тупицькому про підозру в завідомо неправдивих свідченнях і підкупі свідка. У ДБР також зазначили, що суддя перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема, перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

21 січня Тупицький звернувся до президента України Володимира Зеленського з відкритим зверненням, в якому заявляє про порушення Конституції та законодавства співробітниками УДО і просить притягнути їх до відповідальності, а 27 січня звернувся до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з проханням вжити заходів із виправлення ситуації з блокуванням роботи суду співробітниками УДО.

28 січня Тупицький подав на УДО до ОАСК позов через недопуск до виконання ним повноважень голови суду.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА