07:46 09.02.2021

НКРЕКП має намір завершити перевірки ТЕС щодо запасів вугілля до кінця тижня, допускає порушення усіма компаніями

3 хв читати
НКРЕКП має намір завершити перевірки ТЕС щодо запасів вугілля до кінця тижня, допускає порушення усіма компаніями

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), планує завершити позачергові перевірки теплових генкомпаній (ГК ТЕС) через критично низькі запаси вугілля на їх складах у п'ятницю, 12 лютого, за попередніми даними, допускає заниження запасів на всіх компаніях, повідомив глава НКРЕКП Валерій Тарасюк.

"Попередні висновки: можливо, всі без винятку компанії мали занижені запаси вугілля", - сказав Тарасюк в ефірі програми "Свобода слова" на каналі ICTV у понеділок увечері.

За його словами, це перша в історії регулятора перевірка ліцензійних умов виробників електроенергії щодо зобов'язання мати необхідні резерви палива, яку Тарасюк пояснив "кричущою ситуацією" в енергосистемі.

"Історичними запасами палива займалося Міненерго. Але цього року ситуація кричуща, коли серед зими ми отримуємо звернення "Укренерго" щодо того, що запаси вугілля критично низькі", - роз'яснив глава регулятора.

При цьому він зазначив, що вимога мати мінімальні запаси палива, розмір яких визначається Міненерго, є прямою нормою профільного закону та ліцензійних умов виробників е/е.

Тарасюк уточнив, що покаранням за порушення цих умов може бути як штраф, так і позбавлення ліцензії, наголосивши стосовно останнього, що це дуже серйозний крок.

"Сподіваюся, до цього не дійде. Такого в історії не було. Це буде означати припинення виробництва електроенергії. Це остання міра. Але тим не менше всім варто пам'ятати, що вона передбачена", - заявив Тарасюк.

Разом із тим глава комісії зазначив, що регулятор буде підходити до перевірки виважено і всебічно, і проаналізує поведінку генерації, звернувши увагу на невиконання приватними компаніями команд диспетчера "Укренерго" на завантаження через аварійний ремонт.

При цьому він допустив такі дії небажанням використовувати газ в умовах недостатньої кількості вугілля.

"Ми проаналізуємо, чому приватні компанії, у яких немає вугілля, але вони не хочуть палити дорогий газ, раптово випадають в ремонт. Ми врахуємо те, що "Центренерго" цього не робить, працює на газу, чим допомагає енергосистемі", - зазначив глава НКРЕКП, наголошуючи, що це поки попередня інформація, отримана під час перевірки.

Зі свого боку глава правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі програми зазначив, що з 15 січня очікується підключення до мережі енергоблоку №2 Хмельницької АЕС, що має позитивно позначитися на енергопостачанні. При цьому він наголосив, що енергосистема вже подолала перший пік значного похолодання без обмеження споживачів, і висловив переконання, що так само буде зараз і надалі.

"Зараз у нас знову період холодів. І ми не очікуємо і не прогнозуємо жодних відключень енергопостачання", - сказав він. Разом із тим, керівник системного оператора зазначив, що розраховує на роботу ТЕС на газі і гідроресурси.

Як повідомлялося, в цьому ж ефірі "Свободи слова" Кудрицький заявив, що проходження нинішнього осінньо-зимового періоду ознаменувалося роботою АЕС на зниженій потужності, рекордно низькими запасами вугілля на складах ТЕС і рекордною кількістю енергоблоків ГК ТЕС, виведених в аварійний ремонт.

За його словами, всього в пік споживання таких виведених в аварійний ремонт енергоблоків було 20, в результаті чого недоступна диспетчерам потужність становила 5,5-6,5 ГВт.

Регулятор у кінці січня запланував провести перевірки на всіх п'яти ГК ТЕС ("ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго", "ДПЕК Східенерго", "Центренерго" і "Донбасенерго") на підставі звернення оператора системи передач НЕК "Укренерго" через незабезпечення генкомпаніями гарантованих запасів вугілля. Зокрема, на 19 січня 2021 року запаси вугілля на станціях становлять всього 0,474 млн тонн, що в п'ять разів нижче, ніж на аналогічну дату 2020-го (2,375 млн тонн).

"У таких умовах вугілля на складах ТЕС при щодобових витратах 70-75 тис. тонн вистачить менше ніж на тиждень, що неприпустимо в зимовий період", - констатували в "Укренерго".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА