08:08 09.02.2021

Мінськ має намір вимагати у Латвії видачі екс-претендента на пост президента Цепкала

2 хв читати
Мінськ має намір вимагати у Латвії видачі екс-претендента на пост президента Цепкала

Слідчий комітет Білорусі ініціює екстрадицію з Латвії екс-претендента на пост президента країни Валерія Цепкала, повідомив телеканал "Білорусь-1" у понеділок.

"СК направив документи до Генпрокуратури про ініціювання питання перед Латвією про екстрадицію Валерія Цепкала. Фігурант обвинувачується у низці корупційних злочинів та отриманні хабарів в особливо великому розмірі", - йдеться в повідомленні.

У Слідчому комітеті додали, що раніше Генпрокуратура звернулася в Мін'юст Польщі з проханням про взяття під варту і видачі засновників визнаного в Білорусі екстремістським телеграм-каналу NЕХТА Степана Путила і Романа Протасевича для притягнення до кримінальної відповідальності.

14 липня минулого року Центрвиборчком не зареєстрував Цепкала кандидатом у президенти, пояснивши рішення нестачею достовірних підписів виборців за його висунення. Цепкало оскаржив відмову в реєстрації у Верховному суді, але той відхилив скаргу. Пізніше він виїхав за межі країни через побоювання бути затриманим. У середині серпня стало відомо, що стосовно Цепкала в Білорусі порушено кримінальну справу про отримання хабара, він оголошений у розшук у Білорусі та Росії.

У листопаді 2020 року Комітет держбезпеки Білорусі вніс засновників телеграм-каналу NЕХТА Путила і Протасевича до переліку організацій і фізичних осіб, причетних до терористичної діяльності. Їм інкриміновано злочини за низкою статей КК, зокрема організація масових заворушень, умисні дії, спрямовані на збудження соціальної ворожнечі і ворожнечі за ознакою іншої соціальної приналежності, вчинених групою осіб.

Генпрокуратура республіки, маючи інформацію про те, що Путило і Протасевич перебувають у Варшаві, звернулася в Мін'юст Польщі з проханням про взяття їх під варту і видачу для притягнення до кримінальної відповідальності.

У Білорусі з 9 серпня 2020 року тривають акції протесту проти підсумків виборів президента. Переможцем оголошений чинний глава держави Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Опозиція вважає результати виборів сфальсифікованими. Протестувальники вимагають відставки Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових виборів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА