15:38 09.02.2021

Стратегія створення безбар'єрного простору має забезпечувати рівні можливості для всіх груп населення - Чернишов

2 хв читати
Стратегія створення безбар'єрного простору має забезпечувати рівні можливості для всіх груп населення - Чернишов

Стратегія зі створення безбар'єрного простору в Україні має бути затверджена до 12 квітня, нагадує міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

"Важливим напрямом державної політики щодо формування безбар'єрного простору в широкому розумінні має бути сприяння формуванню загальної культури українського суспільства. Саме з метою вирішення зазначених проблем указом президента України від 3 грудня 2020 року "Про забезпечення створення безбар'єрного простору в Україні" Кабінету Міністрів доручено розробити і затвердити до 12 квітня 2021 року національну стратегію зі створення безбар'єрного простору в Україні", - сказав Чернишов на засіданні міжвідомчої робочої групи з розробки проекту Нацстратегії безбар'єрності в Києві у вівторок.

Він наголосив, що стратегія має бути спрямована на розширення практики інклюзії, недискримінації та забезпечення рівних можливостей для всіх груп населення, зокрема осіб з інвалідністю, людей похилого віку, молоді, жінок, а також батьків малолітніх дітей і дітей з інвалідністю.

"Наразі визначено шість основних напрямів щодо формування безбар'єрності: соціальний, освітній, економічний, цивільний, фізичний і цифровий. А також чотири цільових групи: перша - молодь, друга - батьки дітей віком до 6 років, третя - діти і дорослі з інвалідністю, четверта - літні люди", - додав Чернишов.

Радник прем'єр-міністра України, директор Центру економічного відновлення Кирило Криволап зазначив, що соціальна безбар'єрність стосується залучення окремих людей і суспільних груп у життя населення, реалізацію їхніх можливостей у культурі, дозвіллі, середовищі для самовираження. Освітня безбар'єрність передбачає створення рівних можливостей і вільного доступу до освіти, включаючи освіту впродовж життя, перенавчання та оволодіння додатковими навичками.

Економічна безбар'єрність маж забезпечити умови і можливості для працевлаштування, отримання фінансування та підприємництва для соціально виключених груп населення. Громадянська безбар'єрність стосується участі в політичних процесах, у політичному житті і державних інституціях. Цифрова безбар'єрність передбачає забезпечення якісною цифровою інфраструктурою і високим рівнем цифрових навичок із метою кращого доступу до державних і соціальних онлайн-послуг для всіх суспільних груп, включаючи людей похилого віку, осіб з інвалідністю.

Фізична безбар'єрність передбачає створення середовища, де суспільний простір фізично доступний для кожного громадянина, включаючи людей з обмеженою мобільністю шляхом упровадження принципів універсального дизайну.

Криволап додав, що кожен із цих напрямків має бути в основі розробки політики безбар'єрності.

Перша леді України Олена Зеленська, яка стала ініціатором розробки стратегії, наголосила, що відкрита до співпраці й привертатиме увагу суспільства до теми безбар'єрності. "Я не тільки зацікавлена, це моя мрія, щоб Україна стала безбар'єрною державою, щоб безбар'єрність стала новою суспільною нормою в нашій країні", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА