07:32 10.02.2021

У сенаті США почалися дебати щодо конституційності імпічменту щодо Трампа

4 хв читати
У сенаті США почалися дебати щодо конституційності імпічменту щодо Трампа

У Сенаті Конгресу США у вівторок у рамках слухань з оголошення імпічменту колишньому президенту США Дональду Трампу почалися дебати щодо конституційності даного процесу.

Розгляд зосереджено на єдиному пункті обвинувачення - "підбурювання до заколоту": Трампа звинувачують у закликах до безладів в Капітолії, що сталися 6 січня, коли Конгрес затверджував перемогу Джо Байдена на президентських виборах 2020 року.

Чотиригодинні дебати стартували одразу після схвалення внесеної лідером демократів у Сенаті Чаком Шумером резолюції, яка передбачає процедуру майбутнього розгляду.

Дебати відкрив провідний менеджер імпічменту демократ Джеймі Раскін. Він заявив, що справа про оголошення імпічменту Трампу заснована на "вагомих фактах". За його словами, якщо взяти до уваги аргумент захисників екс-президента про те, що не можна оголосити імпічмент президенту після закінчення його терміну, то США "ризикують дозволити, щоб 6 січня стало майбутнім" країни.

Потім менеджери імпічменту відтворили в Сенаті відео із закликами Трампа зупинити процес затвердження результатів президентських виборів у Конгресі, а також самих заворушень біля Капітолію і вторгнення протестувальників до будівлі 6 січня.

"Якщо це не злочин, що тягне за собою імпічмент, то такого злочину немає", - сказав Раскін.

Пізніше з аргументами виступлять і інші члени команди менеджерів імпічменту.

Після дебатів пройде голосування з питання конституційності процесу імпічменту.

Найімовірніше, спроба оголосити судовий процес неконституційним не увінчається успіхом. Наприкінці минулого місяця сенатор-республіканець Ренд Пол вже ініціював голосування з цього питання. Тоді 55 сенаторів визнали імпічмент законним, а 45 - протизаконним. При цьому тільки п'ять республіканців висловилися за законність імпічменту.

Якщо голосування не оголосить процес імпічменту неконституційним, він продовжиться в середу. Прокурори - менеджери з імпічменту палати представників - і команда, що захищає Трампа, матимуть по 16 годин протягом двох днів кожен, щоб надати свої доводи Сенату. До команди Трампа увійдуть відомі юристи Брюс Кастор і Девід Шоен.

Після виступів груп обвинувачення і захисту, відбудеться засідання, на якому сенатори зможуть задати питання. У сенаторів буде на це чотири години. У попередніх судових процесах у сенаторів було два дні на питання і відповіді.

Крім того, залишається можливість виклику свідків. Раніше менеджери з імпічменту палати представників запросили Трампа надати свідчення під присягою, але його адвокати відхилили цю пропозицію. Поки невідомо чи спробують вони викликати інших свідків.

Якщо обидві сторони домовляться не викликати свідків, то є шанс, що процес щодо імпічменту Трампу закінчиться до початку наступного тижня.

Американські ЗМІ зазначають, що даний процес повинен бути швидшим на відміну від проведених раніше. Так, наприклад, у попередньому процесі щодо імпічменту Трампу кожна сторона отримала по 24 години для надання своїх доводів.

Процес у Сенаті почався майже через п'ять тижнів після штурму Капітолію 6 січня.

Тоді прихильники Трампа прорвалися в будівлю Конгресу у Вашингтоні, в результаті заворушень мінімум п'ятеро людей загинули. Конгресмени в Капітолії на той момент займалися затвердженням результатів голосування колегії вибірників, згідно з якими переможцем президентських виборів став Джо Байден. Засідання Конгресу було перервано, частину конгресменів евакуйовано. Коли в Капітолії вдалося відновити порядок, Палата представників і Сенат США затвердили перемогу Байдена.

Перед штурмом Капітолію Трамп звернувся до демонстрантів, які зібралися у Вашингтоні. Він тоді знову заявив, що не визнає поразки на виборах: на його думку, Байден переміг лише завдяки масштабним махінаціям на виборчих дільницях у низці штатів. Також він закликав прихильників не припиняти боротьбу і донести до конгресменів своє обурення. Пізніше демократи в конгресі інтерпретували ці висловлювання як підбурювання до штурму Капітолію. Трамп, зі свого боку, безпосередньо не закликав демонстрантів до насильства, а коли почалися заворушення - просив їх розійтися по домівках. Однак і така поведінка не влаштувала політичних опонентів колишнього президента, які заявили, що той недостатньо рішуче засудив дії учасників заворушень і не вжив достатніх заходів для відновлення контролю над ситуацією в районі Капітолію.

У січні більшість членів палати представників США схвалила резолюцію про оголошення імпічменту Трампу, після чого це питання перейшло на розгляд сенату - верхньої палати Конгресу.

Тим часом, шансів на те, що сенат у лютому підтримає рішення палати представників оголосити Трампу імпічмент невисокі: для цього потрібна згода двох третин сенаторів.

Сам Трамп після відходу з Білого дому не проводив публічних виступів, американські соцмережі заблокували його акаунти, вважаючи його публікації небезпечними для суспільства. Колишній президент після відходу від влади живе у своїй резиденції у Флориді і залишає її тільки для гри в гольф. Проте, на думку ЗМІ США, він як і раніше багато в чому контролює те, що відбувається в Республіканській партії.

Трамп з початку свого президентського терміну вже вдруге проходить через процедуру імпічменту. У лютому минулого року американські сенатори не стали визнавати Трампа винним у зловживанні владою і перешкоджанні розслідуванню, яке проводив Конгрес.

Американські ЗМІ пояснюють, що нинішня процедура імпічменту щодо Трампа має важливе значення не дивлячись на те, що він вже є колишнім президентом. Це пов'язано з тим, що сенатори в разі рішення про імпічмент потім можуть провести голосування, яке позбавить Трампа можливості знову балотуватися в президенти.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА