14:26 10.02.2021

НАБУ розпочало розслідування щодо закупівлі вакцини від коронавірусу

2 хв читати
НАБУ розпочало розслідування щодо закупівлі вакцини від коронавірусу

В.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Максим Грищук підтверджує інформацію про початок розслідування кримінального провадження щодо закупівлі вакцини від коронавірусної інфекції COVID-19.

"НАБУ справді розпочало розслідування щодо закупівлі вакцини", - сказав Грищук на брифінгу в Києві в середу.

При цьому він не уточнив деталей розслідування і назв, зазначивши лише, що справу відкрито в лютому.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, коли саме було відкрито провадження про закупівлю вакцини і чи є орієнтовна сума збитків, Грищук сказав: "Усе, що можу сказати, 3 лютого внесено відомості до ЄРДР. Більше інформації буде розкриттям таємниці". Також він не уточнив, за якою саме статтею відкрито кримінальне провадження.

У свою чергу директор НАБУ Артем Ситник зазначив: "Питання вакцини, мені здається, тільки починає набувати актуальності... в НАБУ вже давно сформовано підрозділи, які працюють за спеціалізацією і щодо Міністерства охорони здоров'я є цілий підрозділ детективів, які займаються, серед іншого, питаннями, котрі стосуються охорони здоров'я. Ми усвідомлюємо, що актуальність питання охорони здоров'я не тільки не втрачатиме актуальності, а навпаки. Ми бачили дуже багато публікацій із приводу вакцин, розуміємо, що там нас очікуватиме відповідь... Тому ми намагатимемося якомога швидше провести ці розслідування і за наявності підстав притягнути до відповідальності причетних осіб".

Раніше в середу на сайті Ради громадського контролю НАБУ з'явилася інформація про те, що 3 лютого Бюро розпочало досудове розслідування можливих зловживань під час закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по $17,85 за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.

"Цей випадок набув широкого розголосу у ЗМІ, оскільки спочатку ДП "Медичні закупівлі" розпочало перемовини щодо закупівлі вакцини з орієнтовною вартістю близько $3 і знаходилось на фінальному етапі процесу. Проте згодом міністр (охорони здоров'я - ІФ) Максим Степанов в ручному режимі зупинив цей процес та доручив розпочати перемовини щодо закупівлі китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech", - ідеться в повідомленні.

В інформації зазначається, що оприлюднена ціна закупівлі 1 дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її "загальна ефективність" під час останнього етапу тестування в Бразилії показала лише 50,38%.

"Саме тому Рада громадського контролю звернулась до НАБУ із відповідною заявою і наразі вітає початок досудового розслідування. Попередня правова кваліфікація: зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України)", - додали в Раді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА