14:22 10.02.2021

Резніков: Рівень летальності від COVID-19 в ОРДЛО значно вищий, ніж будь-де у світі

2 хв читати
Резніков: Рівень летальності від COVID-19 в ОРДЛО значно вищий, ніж будь-де у світі

Рівень летальності від коронавірусної інфекції COVID-19 в окупованих районах Донецької та Луганської областей значно вищий, ніж де-небудь у світі, заявляє віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

"Навіть за тією статистикою, яку я можу вам сьогодні дати, яка оприлюднена, з відкритих джерел, і навіть самими окупаційними адміністраціями, видно, що рівень летальності від COVID-19 в ОРДЛО значно вищий, ніж де-небудь у світі. Окупаційна адміністрація в Донецьку, наприклад, оприлюднює статистику, згідно з якою летальність від COVID - 8,6%. Це в 4,5 разу вище, ніж на вільній території Донеччини та в середньому в Україні. У листопаді-грудні летальність взагалі становила 11%. Тобто, кожен 9-й помирав від цього захворювання, і це не враховуючи тих, хто помер від пневмонії, яку вони також приховують, насправді - справжній COVID", - сказав Резніков на всеукраїнському форумі "Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді" в середу в Києві.

За його словами, в окупованому Луганську рівень летальності - 8,7%.

"З одного боку це говорить про те, що люди просто не мають можливості отримати елементарну допомогу, немає ліків, немає лікарів, а з іншого боку - що рівень тестування у них дуже низький, тестують тільки тих, хто має яскраво виражені симптоми. Наголошую, і на цьому тлі окупаційні адміністрації блокують КПВВ. Це можна назвати медичним геноцидом, це справжнє захоплення заручників, без перебільшення", - зауважив Резніков.

Віце-прем'єр також зазначив, що в Криму - дуже складна ситуація з ліками.

"Росія з одного боку обмежує рух через КПВВ, щоб люди не могли їздити і купувати ліки у вільній Україні, а з іншого - російські військові та ФСБ-шники відбирають у людей, як вони називають, "нелегальні ліки" на КПВВ", - зазначив він.

Окрім того, Резніков додав, що в ОРДЛО економіка і соціальна сфера стрімко рухаються до колапсу.

"Величезні борги із зарплат, закриваються підприємства, ціни стрімко зростають. З 1 лютого на 20-30% підвищено комунальні тарифи, влітку вони зростуть ще на 25-50%", - пояснив він.

Віце-прем'єр повідомив, що і в Криму, і на Донбасі Росія використовує COVID-19, щоб розірвати зв'язки між вільною територією України та тимчасово окупованою, що погіршує умови для реінтеграції, а також зменшує людський контакт. Наприклад, Росія максимально ускладнює рух через КПВВ. За словами Резнікова, у 2019 році було зафіксовано 16,5 млн перетинів через усі КПВВ на лінії зіткнення і на адміністративній межі Херсонської області з АРК, а в 2020 році - 3,5 млн перетинів через усі КПВВ, із них після березня 2020 року - лише 500 тис.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА