20:33 10.02.2021

Головлікар Запорізької лікарні не бачить провини завгоспа в загибелі чотирьох осіб

3 хв читати
Головлікар Запорізької лікарні не бачить провини завгоспа в загибелі чотирьох осіб

Головний лікар Запорізької обласної інфекційної клінічної лікарні, де в результаті вибуху медичного обладнання в реанімаційному відділенні загинуло четверо людей, закликав слідство шукати причину трагедії не в діях завгоспа медустанови, якому пред'явлено підозру, а в особливостях роботи апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ), вибухи яких почастішали в усьому світі.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", у вівторок керівник Запорізької обласної клінічної лікарні Володимир Шинкаренко провів прес-конференцію, де заявив про необхідність термінового з'ясування причини вибухів ШВЛ, якими в період пандемії масово оснащують медустанови в усьому світі.

"У Петербурзі, в Росії, згоріли п'ятеро людей - вибух апарату ШВЛ. У Туреччині 5 випадків було, в Західній Європі також були. На мій погляд, я не коментую саме обладнання, я коментую апарати ШВЛ. Для лікування хворих Covid-19 використовується сучасне обладнання, яке оснащено функцією "хай-флоу". тобто, це - збільшена подача кисню. За рахунок цього ковідні хворі і виживають. Можливо в цьому причина", - наголосив Шинкаренко.

Також, головний лікар Запорізької обласної інфекційної лікарні нагадав, що кисень може вибухнути тільки в разі наявності масел.

"Я вам кажу апріорі - кисень вибухає тільки коли є масло ... Вибух може статися тільки коли є масло. В іншому випадку кисень тільки додає температури і можливості горіння, якщо є відкритий вогонь. Коли цього немає - нічого немає", - розповів Шинкаренко.

Також він вважає, що необхідно терміново шукати причини вибуху кисневої суміші в реанімації, а не обмежуватися обвинуваченням завгоспа медустанови - відповідального за пожежну безпеку, якому вже повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 270 КК України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та загибель людей) і ч. 2 ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві особою, яка зобов'язана їх дотримуватися, що спричинило загибель людей). Шинкаренко зазначив, що не бачить провини завгоспа в трагедії.

Відомо, що підозрюваний перебуває під домашнім нічним арештом. Під час обрання для нього запобіжного заходу 5 лютого прокуратура вимагала у суду взяття під варту без права застави, і має намір на наступному тижні оскаржити це рішення в Запорізькому апеляційному суді.

Як повідомлялося, 3 лютого о 23:25 в реанімації Запорізької обласної клінічної лікарні де на апаратах ШВЛ перебували хворі на COVID-19, виникла пожежа. В результаті загинули чотири людини: троє пацієнтів і лікар.

За даними поліції, під час розслідування відділу розслідувань особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУ Нацполіції в Запорізькій області встановлено наявність достатніх доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального злочину завідувачу господарсько-обслуговуючим персоналом лікарні. За даними слідства, працівник винен у порушенні вимог ст. 15 закону "Про охорону праці" та посадової інструкції, не зупинив роботу обладнання з виконання робіт з підвищеною небезпекою, що створило загрозу життю і здоров'ю людей.

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА