22:20 10.02.2021

"Енергоатом" продав за новими правилами торгів на УЕБ понад 9 тис МВт-год нічної е/е на березень

3 хв читати
"Енергоатом" продав за новими правилами торгів на УЕБ понад 9 тис МВт-год нічної е/е на березень

 

Підрозділ "Енергоатом-трейдинг" НАЕК "Енергоатом" на торгах Української енергетичної біржі (УЕБ) продав 9 270 МВт-год "нічної" електроенергії з поставкою на березень, свідчать дані на сайті біржі в середу ввечері.

Згідно з даними біржового бюлетеня, середньозважена ціна продажу склала 1050,67 грн/МВт-год (без ПДВ), що на чверть нижче стартової (1392,8 грн/МВт-год (без ПДВ).

Покупцями ресурсу стали ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат", а також утворений у 2018 році постачальник е/е для непобутових споживачів ТОВ "Енерго Збут Транс", єдиним учасником і найбільшим клієнтом якого є "Укрзалізниця", і ТОВ "ВІМК" (раніше ТОВ "Миколаївська енергокомпанія"), що поставляє е/е, згідно з даними на його сайті, понад 500 непобутовим споживачам.

Глава енергокомітету Верховної Ради Андрій Герус позитивно оцінив результати аукціону, зазначивши що "Енергоатом" провів перший аукціон за оновленими на біржі правилами, які зобов'язують продавців формувати позиції не більш ніж у 50 лотів.

"Такі ціни означають приблизно 10% дисконту до поточного ринку "на добу вперед". З огляду на те, що березень більш теплий місяць, а також те, що очікується більше генерації, яка працює, можна сказати, що " Енергоатом "отримав хороші ціни", - написав Герус у своєму Телеграм-каналі в середу ввечері.

Як повідомлялося, аукціонний комітет з продажу електроенергії на ринку двосторонніх договорів на засіданні 4 лютого доручив Українській енергетичній біржі обмежити кількість лотів, які продавці можуть об'єднувати в пакети при проведенні аукціонів, шляхом внесення змін до Регламенту організації та проведення електронного аукціону.

Згідно з рішенням комітету, кількість лотів, які продавець може виставити до одночасного продажу в позиції, не повинна перевищувати 20% загальної кількості лотів у такій позиції і не більше 50 лотів.

22 грудня 2020 року "Енергоатом-трейдинг" продав на УЕБ рекордні 13,3 млрд кВт-год електроенергії на першу половину 2021 року, що склало 17,7% прогнозного вироблення електроенергії компанією в 2021 році. 13 029 000 МВт-год е/е базового навантаження були продані за середньозваженою ціною 1159,76 грн/МВт-год (при стартовій 1400 грн/МВт-год), 302 423 МВт-год "нічний" е/е - за ціною 735, 24 грн/МВт-год (при стартовій 1000 грн/МВт-год).

Тоді дії ДП "НАЕК" Енергоатом "з організації та підготовки аукціону викликали критику з боку Геруса, який звернув увагу, зокрема, на необхідність проводити продаж лотами не більше 50-100 МВт і залучення більшої кількості покупців.

10 лютого народний депутат Гео Лерос повідомив, що НАБУ проводить обшуки в "НАЕК" Енергоатом ", пов'язавши це з реалізацією електроенергії за низькою ціною в грудні 2020 року.

Факт обшуків в "Енергоатомі" з приводу продажу ним електроенергії підтвердив глава НАБУ Артем Ситник, не уточнивши, які саме аукціони розслідує бюро.

Глава "Енергоатому" Петро Котін повідомив, що це стосується вересневих торгів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА