08:03 11.02.2021

МАГАТЕ підтверджує, що в Ірані розпочато виробництво металевого урану

2 хв читати
МАГАТЕ підтверджує, що в Ірані розпочато виробництво металевого урану

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Іран почав виробництво металевого урану, повідомляє в середу агентство Associated Press.

На зустрічі з представниками країн-учасниць МАГАТЕ, Гроссі зазначив, що 8 лютого інспектори агентства підтвердили факт виробництва невеликої кількості - 3,6 грамів - металевого урану на об'єкті в місті Ісфахан.

Агентство нагадує, що металевий уран може використовуватися для виробництва атомної бомби, і що стосовно досліджень, пов'язаних з його виробництвом, введено особливу заборону в рамках Всеохоплюючого спільного плану дій, укладеного в 2015 році.

Раніше Іран не виготовляв металевий уран.

Тегеран оголосив про намір проводити дослідження, пов'язані з виробництвом металевого урану, в січні, і відзначав, що вони задекларовані і пов'язані з розробкою поліпшеного виду палива.

Постпред Ірану в МАГАТЕ Казем Гаріб Абаді заявляв, що діяльність з розробки нового палива ведеться для тегеранського дослідницького реактора.

"Почалася науково-дослідна і дослідно-конструкторська діяльність, пов'язана з розробкою поліпшеного виду палива для тегеранського дослідницького реактора. На першому етапі для виробництва металевого урану буде використовуватися природний уран", - написав Абаді в своєму Twitter у середині січня.

У листопаді минулого року МАГАТЕ повідомляло, що Іран продовжує збільшувати темпи накопичення ядерного палива, істотно перевищуючи ліміти, передбачені СВПД від 2015 року. Так, Іран у 12 разів перевищив межу, встановлену СВПД - вона становить 202,8 кг. Іран також збагачує уран до рівня в 4,5%, хоча домовленості допускають рівень лише в 3,67%.

Іран і "шістка" країн (Велика Британія, Німеччина, Китай, Росія, США і Франція) погодили СВПД у 2015 році, план мав на увазі скасування санкцій щодо Ірану. В обмін Тегеран взяв на себе низку зобов'язань в атомній сфері.

У 2018 році з СВПД вийшли США і відновили односторонні санкції щодо Ірану. А через рік Тегеран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань у рамках ядерної угоди доти, поки європейські учасники угоди не забезпечать економічні інтереси Ірану, перш за все в нафтовій сфері, в умовах дії американських санкцій.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА