14:35 11.02.2021

ЄС підтримає вакцинацію від COVID-19 в Україні проектом на EUR40 млн для 6 країн Східного партнерства

3 хв читати
ЄС підтримає вакцинацію від COVID-19 в Україні проектом на EUR40 млн для 6 країн Східного партнерства

Європейський Союз підтримає вакцинацію від COVID-19 в Україні проектом, що передбачає фінансування розміром EUR40 млн для всіх шести країн Східного партнерства, йдеться в прес-релізі представництва ЄС в Україні.

"ЄС і Європейське регіональне бюро ВООЗ співпрацюватимуть для забезпечення масштабної підтримки введення вакцини проти COVID-19 і проведення вакцинації в Україні. Проект, що фінансується ЄС і реалізується ВООЗ, охоплюватиме всі етапи, забезпечуючи "комплексну" підтримку впровадження вакцини проти COVID-19 і проведення вакцинації, а також стане значним внеском у зміцнення рутинної системи імунізації", - йдеться в прес-релізі, опублікованому на сайті представництва в четвер.

Як зазначається в документі, ВООЗ реалізовуватиме проект протягом трьох років з метою підтримки країн Східного партнерства в підготовці, впровадженні та моніторингу розгортання вакцинації проти COVID-19 у рамках ініціативи, яку фінансує Європейський Союз розміром EUR40 млн.

"Європейський Союз підтримує Україну від початку пандемії. Ми надали медичне обладнання, таке як кисневі концентратори для лікарень і захисні засоби для тих, хто надає первинну допомогу, підтримали малий бізнес і культурну індустрію в Україні, надавши доступ до відповідного фінансування, а також мобілізували захист для вразливих груп, що, зокрема, потерпають від конфлікту, й жінок, чиє економічне становище й особиста безпека опинилися під загрозою через локдаун. ВООЗ була й залишається ключовим партнером ЄС, і зараз, коли відкривається доступ до імунізації від COVID-19, ми раді продовжувати співпрацювати для забезпечення готовності України прийняти вакцини та розпочати щеплення", - зазначив глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко зазначив, що завдяки підтримці ЄС і ВООЗ Україна зможе ефективно та злагоджено здійснити всі етапи вакцинації, передбачені Національним планом вакцинації населення проти COVID-19. "Зупинити пандемію в Україні та світі можливо тільки спільними зусиллями, тому ми вдячні нашим партнерам за допомогу й об'єднання заради спільної мети - подолання COVID-19", - наголосив він.

У свою чергу представник ВООЗ і глава Національного бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт сказав, що завдяки такій щедрій підтримці та співпраці з ЄС ВООЗ може розширити свої зусилля з підтримки України, щоб можна було якнайшвидше і якнайефективніше охопити вакцинами тих, хто їх найбільше потребує. "Наші спільні та багаторічні зусилля підтримають запровадження вакцин і проведення вакцинації проти COVID-19 в Україні, а також посилять загальну програму імунізації в середньостроковій перспективі", - наголосив він.

Повідомляється, що спочатку кошти буде використано на підтримку першого етапу підготовки й розгортання з акцентом на найближчі потреби в таких стратегічних програмних напрямах, як планування, обладнання/матеріали, підготовка медпрацівників і проведення інформаційних кампаній.

Проект базується на постійній підтримці ЄС і ВООЗ процесу реагування країн на пандемію COVID-19, включно зі спільною ініціативою ЄС "Солідарність заради здоров'я" з бюджетом у EUR35 млн, спрямованою на підтримку країн-партнерів у їхній боротьбі з вірусом і на краще забезпечення потреб найбільш незахищених осіб.

У представництві ЄС нагадали, що з початку 2020 року ЄС мобілізував понад 190 млн євро, щоб допомогти Україні боротися з викликами COVID-19. "Ця допомога передбачає підтримку системи охорони здоров'я, працівників на передовій боротьби з пандемією, малого та середнього бізнесу та вразливих груп населення. Для передання в Україну медичного обладнання і матеріалів з Чеської Республіки, Естонії, Польщі та Словаччини було активовано Механізм цивільного захисту Європейського Союзу. ЄС також надає Україні екстрену макрофінансову допомогу сумою 1,2 млрд євро, щоб допомогти обмежити економічні наслідки пандемії", - йдеться в повідомленні.

Також ЄС є найбільшим донором COVAX - ініціативи, яка незабаром має поставити перші партії вакцини українським працівникам на передовій боротьби з пандемією. Ці зусилля є частиною #TeamEurope, глобальної ініціативи ЄС для боротьби з пандемією COVID-19.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА