16:05 11.02.2021

Переговори в ТКГ рухаються дуже повільно, але не в безвиході - Арестович

2 хв читати
Переговори в ТКГ рухаються дуже повільно, але не в безвиході - Арестович

Прогрес у переговорному процесі в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) рухається дуже повільно, але не зайшов у безвихідь, вважає речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович.

"Рухаємося дуже повільно, але рухаємося", - розповів Арестович агентству "Інтерфакс-Україна" напередодні шостої річниці підписання Комплексу заходів з виконанню Мінських угод ("Мінська-2").

Серед причин, що гальмують процес, співрозмовник назвав небажання Російської Федерації визнавати себе стороною конфлікту та саботаж українських ініціатив.

"Російська Федерація, як і раніше, не хоче визнавати себе стороною конфлікту, заявляючи, що є лише посередником. Другий момент - відкриття контрольних пунктів в'їзду-виїзду між Україною і тимчасово непідконтрольними територіями. З вересня вони не пускають наших громадян з окупованої території. Україна щомісяця має виплачувати близько 650 тисяч пенсій людям, але вони не можуть виїхати з вересня", - пояснив Арестович.

За його словами, якби "окупанти відкрили КПВВ і випустили людей, то люди б отримали комплекс адміністративних послуг, свої пенсії, але окупанти цього не роблять".

Речник української делегації додав, що на останньому засіданні ТКГ 3 лютого поточного року Україна ще раз підтвердила готовність відкрити зі свого боку нові КПВВ біля населених пунктів Щастя та Золоте, забезпечивши водночас матеріально-технічну роботу пунктів і ресурси - автобуси. При цьому, за його словами, "відповіді від російської сторони поки що немає".

Водночас, як сказав Арестович, "він не використовував би слово "безвихідь" щодо поточного стану переговорів ТКГ.

"Не знаю, чи можна використовувати слово "безвихідь", але я можу погодитися зі словами Зеленського. Тут питання в тому, що переговори щодо Донбасу треба розширювати або шукати нові формати переговорів, які допоможуть посилити і прискорити їхній прогрес.

Арестович зазначив, що "залучення США допомогло б, і нині тривають переговори про призначення спеціального представника США щодо Донбасу".

Нагадаємо, Комплекс заходів з виконання Мінських угод ("Мінськ-2") погодили глави України, Німеччини, Франції та Росії 11-12 лютого 2015 року в Мінську. Документ підписала Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на сході України, а пізніше він був схвалений спеціальною резолюцією Ради Безпеки ООН.

Через шість років після підписання обох Мінських угод ("Мінськ-1" і "Мінськ-2") жоден з їхніх пунктів повністю виконано не було.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА