20:01 11.02.2021

Президент Молдови наполягає на кандидатурі прем'єра, відхиленої парламентом

2 хв читати
Президент Молдови наполягає на кандидатурі прем'єра, відхиленої парламентом

Президент Молдови Майя Санду повторно висунула на пост прем'єр-міністра кандидатуру Наталії Гаврилиці, раніше відхилену парламентом країни.

"З огляду на всі обставини, я прийняла рішення висунути кандидатом на пост прем'єр-міністра Наталію Гаврилицю, доручивши їй сформувати уряд і програму діяльності Кабінету Міністрів", - сказала Санду на брифінгу в четвер увечері, після консультацій з усіма парламентськими фракціями.

Вона наголосила, що не може погодитися з думкою сформованої в четвер парламентської більшості Партії соціалістів і партії "Шор", які запропонували президентові висунути на пост прем'єра кандидатуру колишнього міністра фінансів Маріанни Дурлештяну.

"Я отримала угоду про створення парламентської більшості в складі 54 депутатів. У цьому списку є депутати, яких викрадали, тримали в заручниках. Є резонні припущення, що на них чинився зовнішній тиск. Крім того, серед цих депутатів є учасники крадіжки мільярда доларів з банківської системи, є ті, хто по кілька разів змінювали партії в результаті корупційних дій. Я не можу погодитися з такою пропозицією і висуваю кандидатуру Наталії Гаврилиці на пост прем'єр-міністра", - зазначила Санду.

Тим часом раніше в четвер парламент одноголосно проголосував проти затвердження нового уряду на чолі з Наталією Гаврилицею. Кандидат заявила, що вона цього і добивалася - прийшла в парламент не для вотуму довіри, а для того, щоб "зробити крок до дострокових виборів".

Одразу після цього Партія соціалістів, партія "Шор" і троє незалежних депутатів заявили про створення парламентської більшості в кількості 54 (зі 101) депутатів. Вони запропонували президенту кандидатуру Маріанни Дурлештяну на пост прем'єр-міністра.

Згідно із законодавством, глава держави зобов'язаний висунути кандидатуру прем'єра в разі, якщо її пропонує офіційно оформлена парламентська більшість у кількості не менше 51 депутата. Однак у Конституції не передбачено санкцій проти президента в разі його незгоди з позицією парламентської більшості.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Після масованої атаки по Дніпропетровській області дві людини загинули, поранено 15 мирних жителів, є руйнування, пожежа

ЗС України за добу ліквідували 870 окупантів

За добу окупанти 442 рази обстріляли Запорізьку область, є руйнування

Генштаб ЗС України : На фронті відбулося 86 бойових зіткнень, на бахмутському напрямку відбито 25 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 11 ракетних і 78 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

Генштаб ЗС України: Ухвалено рішення про припинення відрядження полковника Наталії Гуменюк

У Дніпрі дев'ять постраждалих після ракетної атаки

19 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Дніпропетровській області одна людина загинула, постраждали щонайменше 6 мирних жителів, є руйнування, пожежа

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА