13:21 12.02.2021

У Ватикані занепокоєні посиленням позицій атеїзму через пандемію

2 хв читати
У Ватикані занепокоєні посиленням позицій атеїзму через пандемію

Епідемія коронавірусу змусила багатьох засумніватися в існуванні Бога, вважає голова Папської ради зі сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох.

"Жахливі страждання і смерть такої великої кількості людей набагато сильніше порушують питання про існування Бога, ніж будь-які теорії філософії Просвітництва", - сказав він у п'ятницю в Москві на конференції "Церква і пандемія".

На думку кардинала, шок від пандемії коронавірусу можна порівняти із враженням від великого землетрусу в Лісабоні в 1755 році, коли загинуло близько 100 тис. людей. "У той час ця подія поставила під питання багато колишніх переконань (...), виникли сумніви особливо щодо доброти та всемогутності Божих", - сказав представник Ватикану, нагадавши вислів, що з'явився тоді, про те, що "страждання - це скеля атеїзму".

Занепокоєння католицького архієрея викликає і те, що пандемія позначилася на церковному житті на базовому рівні: можливість здійснювати богослужіння була або сильно обмежена, або зовсім скасована під час локдауну. В зв'язку з цим кардинал поставив під сумнів те, що всі парафіяни повернуться в храми після скасування обмежень.

Саму епідемію глава папської ради порівняв із "тривалим Великим постом" і з часом 40-річних поневірянь єврейського народу в пустелі. "В ці 40 років у пустелі Ізраїль пройшов і через страшні небезпеки, і через великі спокуси. Це був час, коли Ізраїль висловлював невдоволення своїм Богом, бажаючи повернутися до свого древнього язичництва", - нагадав кардинал. Проте згодом, додав він, Ізраїль сприйняв 40 років своїх мандрів у пустелі як час першої любові Бога до свого народу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА