19:22 13.02.2021

МОЗ наступного тижня очікує надходження вакцини AstraZeneca, Pfizer поки затримується

2 хв читати
МОЗ наступного тижня очікує надходження вакцини AstraZeneca, Pfizer поки затримується

Міністерство охорони здоров'я наступного тижня очікує надходження в Україну вакцини від COVID-19 компанії AstraZeneca, яка вироблена на потужностях індійської компанії Serum Institute; вакцина компанії Pfizer поки затримується в зв'язку із затримками укладення контрактів Pfizer у рамках механізму COVAX, повідомив головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"У понеділок-вівторок приїде вакцина AstraZeneca, щодо Pfizer у рамках механізму COVAX ведемо постійні переговори", - сказав він журналістам у суботу.

Ляшко наголосив, що затримка поставки вакцини Pfizer у рамках механізму COVAX пов'язана зі зміною фармкомпанією підходу до реєстрації вакцини.

"Україна потрапила до 17 пріоритетних країн, куди механізм COVAX поставляє вакцину. В жодну з них вакцину Pfizer ще не поставлено з однієї і тієї самої технічної причини - потрібно, щоб вакцина була зареєстрована в країні. Ми думали, що місцеві офіси Pfizer зможуть це зробити, очікували, що реєстрація відбудеться минулого четверга, але штаб-квартира Pfizer змінила підхід, вони повинні врегулювати певні бюрократичні питання: підписати договір між Pfizer і COVAX і Україною і Pfizer", - сказав він.

Ляшко нагадав, що в рамках COVAX Україна отримає 8 млн доз, з них 117 тис. доз Pfizer, додатково Україна може попросити збільшити кількість вакцини Pfizer.

"Учора оперативний штаб МОЗ ухвалив таку заявку, сьогодні я таку заявку підписав. Одномоментно ми можемо прийняти в Україні як мінімум 600 тис. доз вакцини Pfizer", - сказав він.

За словами Ляшка, також Україна в рамках COVAX отримає 2,2, млн доз вакцини AstraZeneca, ця кількість може бути збільшена до 3,7 млн доз до кінця другого кварталу.

"Ми очікуємо, що в кінці лютого - початку березня розпочнуться поставки вакцини AstraZeneca в рамках COVAX", - сказав він.

При цьому Ляшко наголосив, що логістика кампанії вакцинації від COVID-19 дозволяє почати вакцинацію як у разі поставок вакцини Pfizer, так і вакцини AstraZeneca.

Він зазначив, що в рамках COVAX в Україну буде поставлена вакцина AstraZeneca, вироблена на потужностях в Південній Кореї.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА