14:59 14.02.2021

У М'янмі тривають акції протесту проти військового перевороту

2 хв читати
У М'янмі тривають акції протесту проти військового перевороту

Десятки тисяч жителів М'янми в неділю вийшли на вулиці головних міст країни, щоб знову протестувати проти військового перевороту, що стався 1 лютого, повідомляють регіональні ЗМІ.

Студенти технічних спеціальностей пройшли через центр найбільшого міста країни Янгона, несучи плакати з вимогою звільнення держрадника Аун Сан Су Чжі. Вулицями також повільно пройшла колона автобусів, які сигналили на знак протесту.

Демонстранти вигукували вимоги до влади "припинити викрадати людей ночами".

У столиці країни Найп'їдо під час акції протесту проїхав конвой автомобілів і мотоциклів.

За даними правозахисників, після перевороту в країні затримано понад 384 особи.

Тим часом, за даними ЗМІ, тривогу у місцевих жителів також викликає оголошена владою амністія, під яку підпали 23 тис. 314 ув'язнених, і можливе зростання злочинності через звільнення значної кількості засуджених. Так, в суботу ввечері з метою безпеки населення в Янгоні та Мандалаї почали формувати групи для нагляду за ситуацією на вулицях. Крім того, жителі патрулюють квартали, побоюючись рейдів сил безпеки та арештів, зазначають ЗМІ.

Напередодні влада знову ввела в дію закон, що вимагає від громадян повідомляти про нічних гостей і дозволяє силам безпеки затримувати підозрілих осіб і обшукувати об'єкти приватної власності без припису суду.

У М'янмі 1 лютого стався військовий переворот. Головнокомандувач збройних сил Мін Аунг Хлайну об'єднав у своїх руках законодавчу, виконавчу і судову владу, а виконувачем обов'язків президента був призначений віце-президент М’їн Шве.

Військові оголосили надзвичайний стан терміном на один рік і затримали держрадника М'янми Аун Сан Су Чжі, президента Він М’їна, а також інших високопоставлених чиновників за "фальсифікацію виборів" 8 листопада 2020 року.

Події в М'янмі викликали міжнародне засудження. Низка країн, зокрема США, Австралія, Велика Британія, а також влада ЄС і керівництво ООН закликали військових звільнити затриманих чиновників і поважати результати виборів. Президент США Джо Байден підписав указ про підготовку санкцій проти лідерів військового перевороту в М'янмі. Пізніше Мінфін США повідомив, що головнокомандувач збройних сил М'янми Мін Аунг Хлайн, його заступник Со Він і ще вісім колишніх і нинішніх військових чинів опинилися під санкціями США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА