16:16 15.02.2021

В Інституті очних хвороб ім. Філатова вперше у світі видалили внутрішньоочну гемангіому

2 хв читати
В Інституті очних хвороб ім. Філатова вперше у світі видалили внутрішньоочну гемангіому

У Державній установі "Інститут очних хвороб та тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМНУ" (Одеса) вперше у світі виконали унікальну операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїдеї великого розміру.

Як повідомляється у прес-релізі інституту, операція була проведена наприкінці 2020 року 21-річній пацієнтці, у якої не можна було використовувати нехірургічні методи лікування через великий розмір пухлини (12,2 мм х 16,1 мм, випирання у склоподібне тіло - 6 мм), яка продовжувала зростати.

"Розуміючи, що означатиме для молодої активної дівчини втрата ока з косметичної та з психологічної точки зору, лікарі Інституту ім. Філатова запропонували пацієнтці операцію", - повідомляється у прес-релізі.

Для зниження ризику кровотечі фахівці інституту скористалися своєю унікальною розробкою - методом високочастотного зварювання біологічних тканин в офтальмології, розробленим спільно з Інститутом електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України. Ними ж був розроблений необхідний для проведення втручань інструментарій.

Операцію провів один із авторів методу, доктор медичних наук Микола Уманець. Під час операції, що тривала декілька годин, кожну розсічену судину "заварювали", щоб уникнути кровотечі.

"Коли через місяць пацієнтка приїхала на огляд, лікарі не лише переконалися в тому, що їм вдалося зберегти око, а й виявили появу у неї "силуетного зору", якого не було до операції", - повідомляється у прес-релізі.

На сьогодні фахівці інституту готують публікації до відомих у світі офтальмологічних видань. Зроблена під час операції відеозйомка дасть змогу представити унікальне досягнення на світових конференціях і конгресах.

Гемангіоми (hemangioma) - доброякісні новоутворення, які вражають кровоносні судини людини у різних ділянках тіла. У разі утворення в судинній оболонці ока (хоріоїдеї) вони не загрожують життю пацієнта, однак супроводжуються значним зниженням зору і можуть стати причиною розвитку серйозних ускладнень, таких як відшарування сітківки, крововилив у порожнину ока, підвищення внутрішньоочного тиску (глаукома).

На сьогодні є низка методів лікування цієї патології, спрямовані на зупинку зростання та руйнування пухлини й ефективні у разі невеликих за обсягом утворень. Єдиною зафіксованою світовою офтальмологічною спільнотою спробою хірургічного видалення внутрішньоочної гемангіоми є операція, проведена у 2019 році італійським лікарем-офтальмологом Барбарою Пароліні. У тому випадку пухлина була невелика. У разі великого розміру утворення і/або невдалого його розташування хірургічне видалення внутрішньоочних гемангіом не проводиться через дуже високий ризик кровотечі та відсутність ефективних методів її зупинки. Найчастіше єдиним способом вирішення проблеми є видалення ока.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА