20:14 15.02.2021

Київські активісти розпочали збір підписів із закликом припинити підтримку російського проекту меморіалізації Бабиного Яру

3 хв читати
Київські активісти розпочали збір підписів із закликом припинити підтримку російського проекту меморіалізації Бабиного Яру

Громадянське суспільство закликає мера Києва не підтримувати російський проект меморіалізації Бабиного Яру та провести громадські слухання з цього питання.

Як повідомляє команда Меморіалу Бабин Яр у понеділок, до збору підписів долучилися відомі художники, вчені, громадські активісти (разом 89 осіб), які закликають мера Києва та депутатські фракції Київради не підтримувати російський проект меморіалу Бабин Яр і не передавати землю в користування.

Серед інших, свої підписи під цим закликом залишили письменники Юрій Андрухович та Оксана Забужко, публіцист Віталій Портников, нардепи Мустафа Джемілєв, Володимир В'ятрович та Микола Княжицький (всі від фракції "Європейська солідарність), активіст Сергій Стерненко та інші.

Громадськість також вимагає провести громадські слухання з цього питання.

"Ми, представники громадянського суспільства, відстоюємо меморіалізацію Бабиного Яру та збереження історичної пам'яті жертв Голокосту та інших трагедій в українській історії. Для українського суспільства надзвичайно важливо, щоб обговорення цього питання відбувалося публічно, із залученням громадськості", - наголошується у повідомленні.

У ньому зазначено, що 11 лютого до порядку денного засідання Київської міської ради було включено питання про приватний російський проект меморіалізації Бабиного Яру - МЦГБ із подальшою передачею в оренду відповідних трьох земельних ділянок.

Після того як питання було знято з розгляду, тому що нібито не вистачило голосів депутатів, голосування перенесли на 18 лютого.

"Громадськість неодноразово звертала увагу на безпосередню причетність до цього проекту двох одіозних російських бізнесменів - Михайла Фрідмана та Германа Хана, пов'язаних із главою держави-агресора - Росії - Володимиром Путіним і внесених тому у передсанкційні списки США. На наше переконання, будь-які проекти в реаліях російсько-української гібридної війни, яка триває сім років, будь-які проекти, які просуває путінське оточення, не можуть бути підтримані українською, зокрема київською, владою і реалізовуватися в Україні", - наголошують активісти.

Вони додають, що у 2017 році український уряд замовив державну концепцію комплексної меморіалізації Бабиного Яру, яка була розроблена і представлена на початку 2019 року робочою групою Інституту історії України НАНУ під керівництвом професора Геннадія Боряка.

"Для суспільства важливо, щоб будь-які проекти, що стосуються культури та політики пам'яті України, відбувалися без участі нашого ворога - Росії та місцевих адептів кремлівського режиму", - зазначено в повідомленні.

Представники громадськості "настійно закликають" Віталія Кличка та депутатів Київської міської ради зняти з розгляду питання про виділення земельних ділянок приватному російському проекту Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" (МЦГБ) і провести широкі громадські слухання з питання створення меморіалу Бабиного Яру на основі української концепції комплексної меморіалізації Бабиного Яру від Робочої групи Інституту історії України НАНУ.

Вони також додають, що окремого розгляду заслуговує одна з провокаційних ідей МЦГБ - створення меморіальної синагоги на території Кирилівського православного кладовища в Бабиному Яру. Саме ця ідея згадується в листі СБУ як потенційно небезпечна для міжнародного іміджу України.

"Ми наполягаємо на презентації перед депутатами Київради української державної концепції Комплексної меморіалізації Бабиного Яру перед тим, як розглядати будь-які питання, пов'язані з російським проектом МЦГБ", - резюмують активісти.

Раніше мер Києва Віталій Кличко у 79-ті роковини трагедії в Бабиному Яру заявив, що Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" у столиці буде створено, і пообіцяв докласти всіх зусиль для реалізації цього проекту.

У свою чергу співголова "Асоціації єврейських організацій та общин України" (ВААД) Йосиф Зісельс заявляв, що будівництво тимчасової меморіальної синагоги в Бабиному Яру на місці Кирилівського православного кладовища є черговою спробою Росії спровокувати конфлікт між національними меншинами в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За уточненою інформацією, дитина в Синельниковому, яку вважали загиблою, перебуває у важкому стані в лікарні - ОВА

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА