20:26 15.02.2021

Понад половина американців вважають, що Трампу варто було б оголосити імпічмент

2 хв читати
Понад половина американців вважають, що Трампу варто було б оголосити імпічмент

До 58% опитаних американців вважають, що екс-президенту США Дональду Трампу під час недавніх слухань у Сенаті США мав бути оголошений імпічмент, свідчать результати опитування громадської думки телеканалу ABC і компанії Ipsos.

При цьому до того, як минулого тижня спроба імпічменту Трампу в Сенаті закінчилася невдачею, такої самої точки зору дотримувалися 56% респондентів, нагадує ABC.

Згідно з останнім опитуванням, за обвинувальний вердикт Трампу виступили 86% опитаних демократів, 64% прихильників незалежних політичних сил і лише 14% республіканців.

Водночас, підсумовує телеканал, опитування продемонструвало тверду підтримку Трампа серед республіканців. Так, проти імпічменту та заборони для Трампа знову обиратися на посаду президента виступили 86% респондентів-республіканців, а 83% прихильників Республіканської партії заявили, що сам процес імпічменту не мав і розпочинатися.

Проте, зазначає ABC, 61% всіх опитаних американців вважають, що через дії Трампа процедури імпічменту уникнути було не можна. Зокрема, так думали 92% демократів і 65% прихильників незалежних політиків.

Опитування відбувалося 13-14 лютого, за участю 547 повнолітніх жителів США. Серед опитаних 31% віднесли себе до демократів, 26% - до республіканців і 36% - до "незалежних". Статистична похибка становить 4,8 процентних пункта.

Раніше прихильники оголошення імпічменту екс-президенту США не змогли набрати достатньої кількості голосів під час голосування в сенаті. Всі 50 сенаторів-демократів на голосуванні визнали Трампа винним, з ними погодилися сім колег-республіканців, однак їхніх голосів не вистачило, щоб оголосити імпічмент екс-президенту США, оскільки для цього необхідна підтримка щонайменше двох третин голосуючих.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл, незважаючи на те, що проголосував проти оголошення Трампу імпічменту, заявив, що "немає сумнівів у тому, що президент Трамп несе відповідальність з практичної й моральної точки зору за провокування" подій 6 січня.

6 січня прихильники Трампа прорвалися до будівлі Конгресу у Вашингтоні, унаслідок заворушень щонайменше п'ятеро людей загинули. За декілька годин перед цими подіями Трамп звернувся до демонстрантів, які зібралися у Вашингтоні. Він тоді знову заявив, що не визнає поразки на виборах: на його думку, Джо Байден переміг лише завдяки масштабним махінаціям на виборчих дільницях у низці штатів. Також він закликав прихильників не припиняти боротьбу і донести до конгресменів своє обурення. Пізніше демократи у конгресі інтерпретували ці висловлювання як підбурювання до штурму Капітолію. Трамп, зі свого боку, безпосередньо не закликав демонстрантів до насильства, а коли розпочалися заворушення - просив їх розійтися по домівках.

Трамп став першим в історії США президентом, який двічі пройшов через процедуру імпічменту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА