08:28 16.02.2021

Спікер палати представників США оголосила про створення комісії з розслідування подій 6 січня

2 хв читати
Спікер палати представників США оголосила про створення комісії з розслідування подій 6 січня

Спікер палати представників США Ненсі Пелосі заявила, що комісія з розслідування нападу на Капітолій 6 січня є "наступним кроком" після завершення процесу імпічменту щодо екс-президента Дональда Трампа в сенаті.

"Щоб захистити нашу безпеку, нашим наступним кроком буде створення зовнішньої незалежної комісії за зразком 9/11", - йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті спікера.

Комісія буде "розслідувати і повідомляти про факти і причини, пов'язані з внутрішнім терористичним нападом 6 січня 2021 року на комплекс Капітолію США", а також "про втручання в мирне передання влади".

Так, згідно із заявою, будуть розглянуті обставини, пов'язані з готовністю і діями поліції Капітолію і правоохоронців місцевого і федерального рівнів на події 6 січня.

Запити на створення комісії, аналогічної створеній після теракту 11 вересня, надійшли протягом декількох тижнів після заворушень у будівлі Конгресу.

6 січня прихильники Трампа прорвалися в будівлю Конгресу у Вашингтоні, в результаті заворушень мінімум п'ятеро людей загинули. За кілька годин до цих подій Трамп звернувся до демонстрантів, які зібралися у Вашингтоні. Він тоді знову заявив, що не визнає поразки на виборах: на його думку, Джо Байден переміг лише завдяки масштабним махінаціям на виборчих дільницях у низці штатів. Також він закликав прихильників не припиняти боротьбу і донести до конгресменів своє обурення. Пізніше демократи в конгресі інтерпретували ці висловлювання як підбурювання до штурму Капітолію. Трамп, зі свого боку, безпосередньо не закликав демонстрантів до насильства, а коли почалися заворушення - просив їх розійтися по домівках.

Раніше прихильники оголошення імпічменту екс-президенту США не змогли набрати достатньої кількості голосів під час голосування в сенаті. Всі 50 сенаторів-демократів під час голосування визнали Трампа винним, з ними погодилися 7 колег-республіканців, однак їхніх голосів не вистачило, щоб оголосити імпічмент екс-президенту США, оскільки для цього необхідна підтримка мінімум двох третин тих, хто голосував.

Трамп став першим у історії США президентом, який двічі пройшов через процедуру імпічменту.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА