11:09 16.02.2021

Венедіктова просить ВР підтримати законопроект про врегулювання процедури заочного арешту для розгляду в судах "справ Майдану"

2 хв читати
Венедіктова просить ВР підтримати законопроект про врегулювання процедури заочного арешту для розгляду в судах "справ Майдану"

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова закликає народних депутатів підтримати законопроект №2164 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку із здійсненням спеціального попереднього розслідування.

"Справи Майдану" - справа честі для Офісу генпрокурора... Торік ми значно активізували слідство в цих провадженнях. За процесуального керівництва прокурорів повідомлено про підозру 42 особам - це втричі більше, ніж у 2019 році. Серед них 24 працівники органів внутрішніх справ, троє прокурорів, п'ять суддів, десять цивільних осіб", - наводить слова Венедіктової прес-служба Офісу генпрокурора.

Серед перспектив на цей рік, як зазначила генпрокурор, - завершення судового розгляду в суді першої інстанції щодо розстрілів на вул. Інститутській 20 лютого 2014 року.

"З огляду на періодичність судових засідань, ми маємо підстави розраховувати на вирок до кінця 2021 року", - повідомила Венедіктова.

Крім того, за її словами, в планах початок заочних судових процесів стосовно колишнього керівництва країни за події 18-20 лютого 2014 року, а також стосовно тітушків, які на замовлення колишнього керівництва Міністерства внутрішніх справ України викрадали і катували учасників акцій протесту.

"Для цього нам надзвичайно необхідно законодавчо остаточно врегулювати процедуру "заочного засудження", щоб чітко визначити процесуальну категорію міжнародного розшуку і мати можливість повною мірою на практиці застосовувати інститут спеціального досудового розслідування та судового розгляду. Цього тижня Верховна Рада розгляне законопроект №2164 з цього питання. Прошу народних обранців його підтримати", - наголосила генпрокурор.

Вона зазначила, що за рік обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою (заочно) стосовно 31 підозрюваного, з яких 25 - колишні правоохоронці, 4 - колишні чиновники, 2 - цивільні особи.

"Підкреслю, слідство всебічно розслідує всі факти злочинів під час Майдану. Це рішення суду, що дають стороні обвинувачення процесуальну можливість розпочати стосовно підозрюваних процедуру екстрадиції та звернутися до суду по дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування. 20 таких дозволів отримано за останній рік. Спеціальне досудове розслідування, іншими словами заочне, тепер здійснюється стосовно 10 колишніх співробітників полку "Беркут", - розповіла Венедіктова.

Офіс генпрокурора також ініціює удосконалення кримінального процесуального законодавства, щоб позбутися численних колізій, які перешкоджають результативнішому розслідуванню та негативно впливають на можливість збору доказів.

"Розгляд кримінальних проваджень у судах занадто тривалий, і це обумовлює украй низьку результативність судового розгляду у вигляді вироків. Але і тут, попри об'єктивні та суб'єктивні перепони - перевантаження судів та процесуальні зловживання, ми маємо йти до головної цілі - покарати всіх винних, щоб перемогли справедливість і закон, які були ідеалами та метою Революції гідності", - підсумувала Венедіктова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА