14:29 16.02.2021

ВР посилила відповідальність за керування транспортом у нетверезому стані

3 хв читати
ВР посилила відповідальність за керування транспортом у нетверезому стані

 Верховна Рада посилила відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

За відповідний законопроект №2695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху" в другому читанні та в цілому проголосували 325 народних депутатів.

Законопроект вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, до Кримінального кодексу, а також законів "Про дорожній рух" та "Про національну поліцію".

Як повідомляється на сайті МВС, передбачається збільшення штрафів за низку адміністративних правопорушень.

За перевищення максимально дозволеної швидкості більше ніж на 50 км/год - із 510 грн до 1700 грн.

За залишення місця ДТП, із 255 грн до 3400 грн, а також передбачена можливість позбавлення права керувати авто на термін від 1 до 2 років.

Передбачається, що за водіння у стані алкогольного сп'яніння порушник має заплатити штраф у розмірі 17 тис. грн, а також він буде позбавлений права керувати транспортними засобами терміном на 1 рік.

Народний депутат України Олександра Устінова (фракція "Голос") пояснила, що тепер підвищуються штрафи за нетверезе водіння до 17 тис. грн за першу зупинку, за другу - штраф становитиме 34 тис. грн, за третю - 51 тис. грн. Крім того, впроваджується поняття "адмінарешту" до 15 діб.

"Прибирається можливість закривати провадження через "малозначність" або віддавати "на поруки трудового колективу"... Продовжується термін стягнення за пиятику з 3 міс. до 1 року", - написала Устінова на сторінці у Facebook.

Крім того, також збільшується покарання за ДТП, у яких є постраждалі або смертельний випадок.

"Раніше було 3-8 років, тепер 5-10 (середні тілесні), загибель декількох осіб до 12 років", - пояснила нардеп.

Водночас вона зазначила, що пункти про розширення повноважень поліції із законопроекту прибрали. Зокрема, зупинку авто без причини; можливість "огляду" авто (багажника, капота, бардачка тощо); необхідність передавати документи поліції.

Раніше заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що лише минулого року на дорогах України загинули 3550 осіб. Ці люди стали жертвами тих, хто порушив правила безпеки дорожнього руху - як правило, це перевищення швидкості, порушення правил обгону, виїзд на зустрічну смугу, керування в стані алкогольного сп'яніння.

За минулий рік патрульна поліція зупинила 129 тис. водіїв, які керували автомобілем у нетверезому стані, тобто по 300 осіб у день.

"Це лише ті, кого ми встигли зупинити. А скільки мільйонів разів українці сідали за кермо у нетверезому стані? Десятки мільйонів. Штраф 10 200 грн, повторний - 20 400, але це не зупиняє цих людей. Минулого року 9,5 тис. водіїв сіли повторно за кермо в стані сп'яніння і були спіймані, а 7 тис. - втретє. У нас є унікуми, затримані по дев’ять разів у стані алкогольного сп'яніння", - сказав Геращенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА