15:43 16.02.2021

Урядовий законопроект про статус НАБУ поставить під сумнів легітимність будь-яких рішень керівництва бюро - ЦПК

2 хв читати
Урядовий законопроект про статус НАБУ поставить під сумнів легітимність будь-яких рішень керівництва бюро - ЦПК

Урядовий законопроект №5070, який уже зареєстрували у Верховній Раді і який передбачає скорочення терміну повноважень нинішнього директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, може поставити під сумнів легітимність будь-яких рішень керівництва бюро, повідомляє Центр протидії корупції у вівторок.

"Очевидно, що причиною цього проекту є бажання призначити "ручного" директора НАБУ, який за одним дзвінком з Банкової блокуватиме справи щодо "татарових" або, навпаки, порушуватиме щодо ворогів Зеленського. Ні блокування роботи НАБУ, ні ручна процедура конкурсу в НАБУ за жодних обставин не будуть прийняті міжнародними партнерами. Саме тому проросійське оточення штовхає Зеленського на цей крок", - зазначає голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

В організації зазначають, що в перехідних положеннях законопроекту прописано, що всі обов'язки директора бюро до обрання нового директора виконуватиме його перший заступник (при цьому, як зазначає Шабунін у Facebook, повноваження Ситника поточна редакція закону не припинить), тобто НАБУ отримає одночасно і директора, і т.в.о. директора, що поставить під сумнів легітимність будь-яких прийнятих керівництвом відомства рішень.

"Більше того, з призначенням нового директора ця проблема не зникне та існуватиме принаймні до квітня 2022 року, коли спливе 7-річний строк призначення Ситника", - наголошують у ЦПК.

Там пояснюють, що законопроект №5070 з'явився після провальних переговорів із Міжнародним валютним фондом. Саме в меморандумі з МВФ передбачалося створення НАБУ й забезпечення незалежності бюро. Порушення цих попередніх домовленостей ризикує підірвати співпрацю і знищити залишки довіри до української влади.

"Так само ручні процедури для обрання нового директора зруйнують співпрацю як із ЄС, і зі США. Адже це прямо суперечить тому, що вимагають від України", - резюмують у центрі.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді привести статус Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції.

Відповідний проект закону було схвалено на позачерговому засіданні уряду в понеділок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА