20:42 16.02.2021

Науково-консультативна рада Верховного Суду дійшла висновку про відсутність у ПриватБанку права оскаржити рішення суду про $350 млн Суркісам

2 хв читати
Науково-консультативна рада Верховного Суду дійшла висновку про відсутність у ПриватБанку права оскаржити рішення суду про $350 млн Суркісам

Більшість членів науково-консультативної ради Верховного Суду дійшли висновку про відсутність у ПриватБанку і Кабінету міністрів права касаційного оскарження рішення про порядок виконання рішення суду від 2017 року про зобов'язання ПриватБанку обслуговувати розміщені до націоналізації банку на рахунках його кіпрської філії депозити компаній братів Суркісів, які оцінюють зобов'язання по них у $347,4 млн, стверджує джерело, обізнане з ходом справи.

Відповідний запит про надання правових висновків до науково-консультативної ради направив Верховний суд 17 грудня 2020 року, уточнив він агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, такої думки дотримуються сім з восьми членів ради у зв'язку з тим, що на час прийняття судом рішення у 2017 році діяв Цивільний процесуальний кодекс 2004 року, який не передбачав можливості для оскарження такого рішення.

Зокрема, до таких висновків прийшли член-кореспондент Національної академії правових наук України Костянтин Гусаров, доктор юридичних наук Ірина Коваль, доцент кафедри цивільного кодексу Національного юридичного університету ім.Ярослава Мудрого Денис Сибільов, президент Національної академії правових наук Олександр Петришин і професор кафедри цивільного права національного університету "Одеська юракадемія" Неллі Голубєва, стверджує джерело.

Співрозмовник агентства додав, що відповідне рішення підтримав також доцент кафедри цивільного права і процесу, юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, батько екс-керівника Офісу президента Андрія Богдана, Йосип Богдан і академік Національної академії правових наук В'ячеслав Комаров.

Зі свого боку, зазначає джерело, член ради, кандидат юридичних наук Вадим Беляневич підтвердив право банку на оскарження в касаційному порядку рішень судів першої та апеляційної інстанції, обґрунтовуючи це тим, що норми перехідних положень процесуального закону є темпоральними, не мають самостійного значення і застосовуються тільки в сукупності з іншими нормами.

Як повідомлялося, Печерський райсуд Києва 9 лютого 2017 року своїм рішенням за позовом компаній Суркісів зобов'язав ПриватБанк виконувати умови депозитних угод, укладених кіпрською філією банку з відповідними компаніями. Спроба Кабміну оскаржити цей вердикт в апеляційному суді не увінчалася успіхом. Зі свого боку, ПриватБанк подав касаційну скаргу.

Поки ж 15 квітня 2020 року Київський апеляційний суд відхилив апеляцію держвиконавця, залишивши в силі роз'яснення судді Підпалого рішення 2017 року у вигляді зобов'язання ПриватБанку компенсувати компаніям Суркісів $ 250 млн.

На підставі рішення судді Підпалого одразу шість британських компаній-стягувачів 28 квітня 2020 року окремо звернулися в ДВС із заявою про його примусове виконання, а 29 квітня ДВС Печерського району відкрила виконавче провадження і направила відповідне повідомлення боржнику.

Як уточнив агентству "Інтерфакс-Україна" юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв, загальний розмір вимог компаній становить $347,4 млн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА