20:40 16.02.2021

Трампа звинувачують у порушенні "Акта Ку-клукс-клану" через заворушення в Капітолії

2 хв читати
Трампа звинувачують у порушенні "Акта Ку-клукс-клану" через заворушення в Капітолії

Колишнього президента США Дональда Трампа через січневі заворушення в Капітолії звинувачують у порушенні "Акта Ку-клукс-клану" 1871 року, що забороняє заважати Конгресу виконувати свої обов'язки, повідомляє телеканал ABC із посиланням на позов, поданий до окружного суду Вашингтона.

"Обвинувачувані мали намір перешкодити і, зрештою, затримали членів Конгресу, які виконували свій обов'язок, передбачений Конституцією США, - затвердити результати колегії виборників, щоб обрати наступного президента та віце-президента США", - йдеться в позові.

Позов подав у вівторок демократ від штату Міссісіпі Бенні Гордон Томпсон, який очолює Комітет із внутрішньої безпеки Палати представників.

Окрім Трампа, серед обвинувачуваних опинився його адвокат Руди Джуліані й ультраправа організація "Горді хлопці". Згідно з позовом, вони "відігравали керівну роль" під час заворушень у Капітолії 6 січня, а також "надали допомогу військового типу, достатню, щоб побороти будь-який опір з боку поліції Капітолія".

"6 січня був одним із найганебніших днів в історії нашої країни, і його спровокував сам президент. Його підтримка войовничих білих расистів призвела до штурму Капітолія, що поставило моє життя і життя моїх колег під загрозу", - заявив Томпсон.

6 січня прибічники Трампа прорвалися до будівлі Конгресу у Вашингтоні. Під час заворушень загинули п'ятеро людей. За кілька годин до цього Трамп звернувся до демонстрантів. Він заявив, що не визнає поразки на виборах, і закликав прибічників не припиняти боротьбу й донести до конгресменів своє обурення. Пізніше демократи в Конгресі інтерпретували ці висловлювання як підбурювання до штурму Капітолія.

"Акт Ку-клукс-клану" було затверджено в 1871 році у відповідь на погрози з боку однойменної расистської організації, що заважала роботі конгресменів на півдні країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА