21:13 16.02.2021

Глава МАГАТЕ готовий відправитися в Іран на переговори з проблеми інспекцій ядерних об'єктів

2 хв читати
Глава МАГАТЕ готовий відправитися в Іран на переговори з проблеми інспекцій ядерних об'єктів

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив готовність відправитися в Іран, щоб спробувати переконати іранський уряд дозволити інспекторам агентства продовжити в повному обсязі інспекції на ядерних об'єктах.

"Генеральний директор сьогодні поінформував країни-члени агентства про розвиток ситуації з процесом верифікації з боку МАГАТЕ діяльності в Ірані відповідно до СВПД", - наводять західні ЗМІ витримки із заяви відомства.

"Гендиректор Гроссі запропонував відправитися в Іран, щоб знайти взаємоприйнятне рішення для того, щоб агентство могло продовжувати основний процес верифікації", - наголошується в ньому.

У заяві також наголошується, що Гроссі нині продовжує консультації з Іраном.

Напередодні постпред Ірану при міжнародних організаціях у Відні Казем Гаріб-Абаді сказав, що повідомив МАГАТЕ про намір Тегерана припинити з 23 лютого виконання додаткового протоколу до угоди про гарантії з цією організацією, що призведе до різкого обмеження міжнародних інспекцій до іранських ядерних об'єктів. Раніше іранська сторона заявляла, що призупинить виконання додаткового протоколу з 21 лютого, якщо США і європейські учасники угоди не виконають свої зобов'язання щодо зняття антиіранських санкцій і забезпечення економічної зацікавленості Тегерана в збереженні ядерної угоди.

Офіційний представник МЗС Ірану Саїд Хатібзаде повідомив журналістам, що Тегеран блокує доступ інспекторів МАГАТЕ на свої ядерні об'єкти, якщо до 21 лютого інші учасники ядерної угоди не виконають свої зобов'язання з СВПД.

У липні 2015 році шістка міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина) та Іран ухвалили СВПД. У травні 2018 року США під час президентства Дональда Трампа вийшли з СВПД і відновили санкції щодо Ірану.

Через рік Тегеран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань з СВПД.

Нова адміністрація президента США Джо Байдена допустила можливість повернення в СВПД, але тільки після того, як Іран відновить у повному обсязі дотримання умов угоди. Іран таку пропозицію відкинув.

Наприкінці минулого року парламент Ірану прийняв закон про прискорений розвиток атомної програми, згідно з яким, зокрема, ісламська республіка повинна призупинити дію додаткового протоколу до угоди про гарантії з МАГАТЕ, якщо до 21 лютого США не знімуть санкції, а європейські учасники СВПД не виконають свою частину зобов'язань.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА