07:20 17.02.2021

Міністри оборони країн НАТО обговорять збільшення фінансування союзу та інші питання

3 хв читати
Міністри оборони країн НАТО обговорять збільшення фінансування союзу та інші питання

Комплекс пропозицій у рамках ініціативи "НАТО 2030", підготовку до саміту альянсу, а також плани натовських місій в Афганістані та Іраку обговорять 17-18 лютого міністри оборони країн організації Північноатлантичного договору в режимі відеоконференції.

"Я запропоную істотно розширити загальне фінансування НАТО для нашої основної діяльності у сфері стримування і оборони. Це дозволить підтримати розгортання сил союзників у наших бойових групах у східній частині Північноатлантичного альянсу, патрулювання повітряного простору, розгортання на морі і навчання", - сказав Столтенберг 15 лютого на прес-конференції в Брюсселі, представляючи програму міністерської наради.

За його словами, збільшення витрат продемонструє відданість статті 5 Північноатлантичного договору, щодо зобов'язань захищати один одного і сприятиме більш справедливому розподілу фінансового тягаря.

Генсек НАТО має намір представити главам оборонних відомств країн НАТО пропозиції прийняти більш чіткі національні цільові показники стійкості держав-членів, реалізувати ініціативу з оборонних інновацій, визначити шляхи політичної координації країн-союзниць. "Китай і Росія знаходяться на передньому краї авторитарної протидії міжнародному порядку, заснованому на правилах. Тому ми повинні зміцнювати наш політичний діалог і практичне співробітництво з партнерами-однодумцями для просування наших цінностей і захисту наших інтересів", - заявив Столтенберг.

Крім того, у зв'язку зі змінами клімату Столтенберг запропонує, щоб НАТО встановила "золотий стандарт" скорочення викидів у військовому секторі і зробила внесок у досягнення мети нульових викидів вуглецю до 2050 року. Генсек також вважає за необхідне проводити щорічну оцінку того, як зміна клімату може вплинути на війська НАТО і їх розгортання.

Столтенберг має намір рекомендувати оновити стратегічну концепцію НАТО, з метою спільно реагувати на мінливу стратегічну обстановку. Він пояснив, що його пропозиції повинні стати початком дискусії з ініціативи "НАТО 2030".

Глава альянсу повідомив, що готує пропозиції для саміту НАТО, тому чекає думки щодо них від міністрів оборони. "Наш саміт наприкінці цього року буде унікальною можливістю почати нову главу в трансатлантичних відносинах. Коли ми зустрінемося, я хочу представити лідерам амбіційний порядок денний в сфері трансатлантичної безпеки і оборони", - сказав Столтенберг.

18 лютого глави оборонних відомств країн НАТО приділять увагу місіям Альянсу в Афганістані та Іраку. На думку Столтенберга, мирні переговори між афганським урядом і радикальним рухом "Талібан" повинні бути прискорені. "НАТО активно підтримує мирний процес в Афганістані. Це кращий шанс для довготривалого політичного рішення, і всі сторони мають прискорити прогрес, щоб скористатися цією історичною можливістю", - заявив генсек. Він зазначив, що переговори, як і раніше, крихкі, а рівень насильства в країні - неприйнятний.

"Таліби повинні вжити заходів, щоб знизити рівень насильства", - сказав Столтенберг, закликавши "Талібан" виконати зобов'язання, стосовно припинення підтримки терористичних угруповань.

Крім того, Столтенберг чекає затвердження міністрами оборони рішення про посилення тренувальної місії в Іраку. "Я очікую, що міністри узгодять запуск розширеної місії зі збільшенням кількості особового складу для тренування і консультування в ще більшій кількості силових структур у всій країні", - сказав генсек.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА