08:58 17.02.2021

США можуть повернутися до ядерних домовленостей з Іраном

2 хв читати
США можуть повернутися до ядерних домовленостей з Іраном

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що шлях для повернення Ірану і США до дипломатії відкритий.

"Першим кроком було б повернення Ірану до дотримання (колишніх домовленостей - ІФ). І президент Байден (Джо Байден - ІФ) ясно дав зрозуміти, що якщо вони це зроблять, то і ми зробимо те саме. Шлях до дипломатії відкритий просто зараз. Іран все ще далекий від того, щоб погодитися з цим", - сказав Блінкен в інтерв'ю NPR.

Він відмовився уточнити, чи робив Вашингтон будь-які кроки з відновлення прямої дипломатії з Іраном.

"Наразі президент дуже чітко публічно, неодноразово висловлювався про те, де ми перебуваємо. І ми подивимося, яка буде реакція Ірану на це", - зазначив глава держдепу.

Він зазначив, що якщо Іран повернеться до дотримання зобов'язань і США зроблять те саме, далі потрібно буде працювати над угодою, яка буде "більш тривалою і міцною, ніж попередня".

"І нам також потрібно зайнятися іншими питаннями, які не були частиною початкових переговорів і які глибоко проблематичні для нас і для інших країн світу: програма балістичних ракет Ірану, його дестабілізуючі дії", - додав Блінкен.

Він визнав, що Спільний всеосяжний план дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми був ефективний, і висловив жаль, що США вийшли з угоди.

У липні 2015 році шістка міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина) і Іран ухвалили СВПД. У травні 2018 року США під час президентства Дональда Трампа вийшли з СВПД і відновили санкції стосовно Ірану.

Через рік Тегеран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань з СВПД.

Нова адміністрація президента США Джо Байдена допустила можливість повернення в СВПД, але після того, як Іран відновить у повному обсязі дотримання умов угоди. Іран таку пропозицію відкинув.

Наприкінці минулого року парламент Ірану прийняв закон про прискорений розвиток атомної програми, згідно з яким, зокрема, ісламська республіка повинна призупинити дію додаткового протоколу до угоди про гарантії з МАГАТЕ, якщо до 21 лютого США не знімуть санкції, а європейські учасники СВПД не виконають свою частину зобов'язань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА