11:01 17.02.2021

Справу "луцького терориста" направлено до суду

3 хв читати
Справу "луцького терориста" направлено до суду

Волинська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно Максима Кривоша, який 21 липня захопив автобус із пасажирами в центрі Луцька й наразі перебуває в слідчому ізоляторі.

"Слідство встановило, що місцевий житель, маючи при собі автомат Калашникова, боєприпаси та вибухові пристрої, 21 липня 2020 року в центрі Луцька захопив у заручники 13 людей – водія та пасажирів рейсового автобуса, серед яких був неповнолітній, та утримував їх 12 годин. Упродовж дня обвинувачений здійснював постріли з наявної в нього зброї, вчинив вибух гранати поблизу службового автомобіля поліції та кинув іще одну гранату в бік правоохоронців, посягаючи на їхні життя", - повідомляється на сайті Офісу генерального прокурора в середу.

Чоловікові інкримінують захоплення та тримання заручників з метою спонукання службових осіб органів державної влади до вчинення певних дій; вчинення терористичного акту та завідомо неправдивого повідомлення про підготовку вибуху; незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими пристроями; примушування працівника автомобільного транспорту до невиконання службових обов’язків шляхом погрози вбивством; незаконне заволодіння транспортним засобом; замах на вбивство працівника правоохоронного органу у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків (ч. 2 ст. 147, ч. 1 ст. 258, ч. 1 ст. 259, ч.ч. 1, 2 ст. 263, ч. 1 ст. 280, ч. 3 ст. 289 та ст. 348 КК України).

Як повідомлялося, вранці 21 липня в центрі Луцька чоловік, який назвався "Максимом Плохим", захопив рейсовий автобус приміського сполучення, при собі мав вибухівку і зброю. В автобусі перебували 13 людей. Поліція встановила особу правопорушника - Максим Кривош (1975 р. н.), офіційно проживає у Дубні (Рівненська область), там перебуває його сім'я. Уродженець с. Гай Оренбурзької області Російської Федерації. Раніше двічі судимий, відбув покарання у вигляді позбавлення волі сукупним терміном майже десять років у виправних закладах за скоєння низки тяжких злочинів. У мережі інтернет розміщено книгу автора "Максима Плохого", що описує перебування автора в місцях позбавлення волі та його погляди на життя.

Увечері всіх заручників - 13 осіб було звільнено, терориста затримано. Цьому передувала розмова з Кривошем президента України Володимира Зеленського, розміщення у соцмережах відеозвернення глави держави про необхідність перегляду документального фільму про захист тварин (цього вимагав зловмисник). Одразу після звільнення заручників відеозвернення було видалено.

22 липня правоохоронці повідомили Кривошу про підозру у вчиненні терористичного акту, захопленні та утриманні осіб як заручників із погрозою знищення людей, зазіханні на життя співробітника правоохоронного органу, а також у незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 1 ст. 258, ч. 2 ст. 147, ст. 348, ч. 1 ст. 263 КК України). 23 липня міськрайонний суд Луцька обрав Кривошу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 18 вересня.

30 липня Кривош оголошував голодування, протестуючи проти умов тримання його в СІЗО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА