12:45 17.02.2021

Раді запропонували повернути смт Новгородське на Донбасі назву Нью-Йорк

2 хв читати
Раді запропонували повернути смт Новгородське на Донбасі назву Нью-Йорк

Проект постанови про перейменування смт Новгородське Бахмутського району Донецької області в Нью-Йорк внесено до Верховної Ради та зареєстровано під №5081 у середу, повідомляється на сайті парламенту.

Тексту законодавчої ініціативи та пояснювальної записки до неї на сайті Верховної Ради наразі немає.

Ініціаторами законопроекту стали народні депутати фракції "Слуга народу" Андрій Клочко і Віталій Безгін, а також депутат фракції "Голос" Роман Лозинський. Клочко очолює парламентський комітет з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, Лозинський є його заступником, а Безгін очолює підкомітет з питань адміністративно-територіального устрою цього комітету.

Крім того, 16-17 лютого до Верховної Ради внесено вісім проектів постанов про перейменування сіл у різних областях України. Всі відповідні законопроекти ініціювали Клочко і Безгін.

У пояснювальних записках до низки з них зазначається, що за перейменування виступають територіальні громади відповідних населених пунктів, проте Український інститут національної пам'яті не підтримує його через низку обґрунтованих причин. Деякі з населених пунктів дістали відповідні назви за радянських часів, деякі - в 2016 році на виконання постанови Верховної Ради №1377-VIII "Про перейменування окремих населених пунктів і районів" відповідно до вимог закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Раніше заступник глави комітету з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олександр Качура (фракція "Слуга народу") повідомив, що комітет підтримав перейменування смт Новгородське в Нью-Йорк на підставі подання Донецької військово-цивільної адміністрації, в якому зазначалося, що це історична назва населеного пункту, яка використовувалася до 1951 року.

Німецьку колонію Нью-Йорк на правому березі р. Кривий Торець було засновано в 1892 році поряд із колишнім зимівником запорізьких козаків Кальміуської паланки, що існував у XVIII столітті. Засновниками колонії були меноніти, котрі переселилися з хортицьких колоній, частина населення була лютеранами. Після встановлення радянської влади жителів селища було вигнано в Амурську область РФ, де вони заснували однойменне поселення, нині ліквідоване, а селище в Україні було заселене новими жителями інших національностей.

Статус селища міського типу Нью-Йорк отримав у 1938 році. У зв'язку з початком холодної війни указом Президії Верховної Ради УРСР від 19 жовтня 1951 року селище Нью-Йорк був перейменоване у Новгородське.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА