18:49 17.02.2021

Єврокомісія розробила план захисту від штамів COVID-19

3 хв читати
Єврокомісія розробила план захисту від штамів COVID-19

Європейська Комісія (ЄК) представила у середу пропозиції щодо негайної підготовки Євросоюзу до загрози різновидів коронавірусу, яка зросла.

"Нашим пріоритетом є забезпечення того, щоб всі європейці якнайшвидше отримали доступ до безпечних і ефективних вакцинам проти COVID-19. Водночас швидко з'являються нові варіанти вірусу, і ми маємо адаптувати наші дії ще швидше. Щоб бути на крок попереду, сьогодні ми запускаємо європейський план гарантування біологічного захисту проти варіантів COVID-19 під назвою HERA (Health Emergency Response Authority) Incubator", - оголосила на прес-конференції у Брюсселі глава ЄК Урсула фон дер Ляєн.

За її словами, цей план "охоплює науку, промисловість і державні органи та залучає всі доступні ресурси, щоб ми могли відповісти на цей виклик".

Глава Єврокомісії пояснила у своєму виступі, що план HERA Incubator працюватиме з дослідниками, біотехнологічними компаніями, виробниками та державними органами в ЄС і в усьому світі для виявлення нових варіантів, забезпечення стимулів для розробки нових і адаптованих вакцин, прискорення процесу затвердження цих вакцин і забезпечення збільшення виробничих потужностей.

У матеріалах до засідання Європейської Комісії, яке відбулося у середу, зазначається, що ухвалити спеціальні заходи наразі важливо, оскільки продовжують з'являтися нові варіанти коронавірусу і виникають проблеми зі збільшенням виробництва вакцин.

План HERA Incubator також слугуватиме для довгострокової готовності ЄС до надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я, розраховують у Брюсселі.

Фон дер Ляєн назвала основні кроки, які будуть зроблені для підвищення готовності до варіантів вірусу, розробки адаптованих вакцин і збільшення їх промислового виробництва.

По-перше, йдеться про те, щоб виявляти, аналізувати та оцінювати варіанти вірусу. Це включає розробку спеціалізованих тестів для нових варіантів, підтримку роботи із секвенування геному в державах-членах при фінансуванні ЄС щонайменше EUR75 млн, активізацію досліджень і обміну даними щодо варіантів при фінансуванні в EUR150 млн та інші заходи.

По-друге, передбачається прискорити нормативне затвердження адаптованих вакцин, як це вже робиться з вакцинами від грипу на основі моделі щорічної вакцини. Буде адаптуватися нормативна база, наприклад, шляхом зміни нормативної процедури, що дасть змогу затверджувати адаптовану вакцину з меншим набором додаткових даних, які подаються до Європейського агентства з лікарських засобів (EMA).

По-третє, нарощуватиметься виробництво додаткових вакцин для нових варіантів. ЄК пропонує розробити "добровільний спеціальний механізм ліцензування для полегшення передачі технологій". ЄС сприятиме співпраці між підприємствами.

У Брюсселі також зазначають, що оголошені Єврокомісією заходи здійснюватимуться в поєднанні з глобальним співробітництвом через Всесвітню організацію охорони здоров'я та глобальними ініціативами з вакцин.

Ці заходи також підготують ґрунт для створення Європейського управління готовності до надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я та реагування на них (European Health Emergency Preparedness and Response Authority - HERA), яке дало назву плану.

Цей орган будуватиме свою роботу на основі висунутих ЄК пропозицій і, як очікується, стане постійною структурою для моделювання ризиків, для глобального спостереження, передачі технологій, виробничих потужностей, а також для досліджень і розробок вакцин та ліків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА