19:15 17.02.2021

ВАКС скасував постанову детектива НАБУ про призупинення попереднього розслідування стосовно Азарова

2 хв читати
ВАКС скасував постанову детектива НАБУ про призупинення попереднього розслідування стосовно Азарова

У вівторок, 16 лютого, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду задовольнила клопотання захисника та скасувала постанову детектива Національного антикорупційного бюро України про призупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо колишнього прем'єр-міністра України (2010-2014 рр.).

"Постановою детектива НАБУ від 1 лютого 2021 року досудове розслідування було зупинено у зв’язку з необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародної співпраці", - повідомляють у прес-службі ВАКС у середу.

Згідно з повідомленням, зі змісту оскаржуваної постанови неможливо встановити мотивацію необхідності звернення із запитом про міжнародну правову допомогу в цьому кримінальному провадженні.

"Фактично зазначена постанова складається з фабули кримінального правопорушення та одного речення щодо виконання усіх необхідних та можливих слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, а також наявності необхідності виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. Водночас, відповідно до вимог КПК України, мотивувальна частина має містити відомості про: зміст обставин, які є підставами для ухвалення постанови; мотиви ухвалення постанови, їх обґрунтування та посилання на положення цього Кодексу", - зазначають у суді.

Детектив у судовому засіданні не надав матеріалів запиту, які дозволили б слідчому судді встановити його співвідношення з обставинами кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа. Слідчий суддя відхилила аргумент детектива про неможливість долучити матеріали запиту до матеріалів скарги з огляду на таємницю досудового розслідування, оскільки положення ст. 222 КПК України не спростовують засади змагальності кримінального провадження, яка передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом (ч. 1 ст. 22 КПК України), також обов’язку детектива обґрунтувати постановлені ним рішення (ч. 5 ст. 110 КПК України) та мотивувати постанову про зупинення досудового розслідування (ч. 4 ст. 280 КПК України).

"Зважаючи на це, слідчий суддя скасувала постанову детектива НАБУ про призупинення досудового розслідування", - підсумували у ВАКС.

У повідомленні суду не згадується ім'я екс-прем'єра, водночас у період із 2010-го до 2014 року прем'єр-міністром України був Микола Азаров.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА