21:00 17.02.2021

В окупованому Криму заарештовано шестеро ймовірних учасників "Хізб ут-Тахрір"

2 хв читати
В окупованому Криму заарештовано шестеро ймовірних учасників "Хізб ут-Тахрір"

Шестеро жителів Кримського півострова, яких ФСБ Росії вважає організаторами або учасниками "Хізб ут-Тахрір", відправлені під арешт за рішенням двох судів, повідомили адвокати.

Серед фігурантів справи - Азамат Еюпов, Ленур Сейдаметов, Ернест Ібрагімов, Олег Федоров, Тимур Ялкабов і Яшар Шихаметов.

Матеріали стосовно п'ятьох затриманих розглядалися в Київському районному "суді" окупованого Сімферополя, ще по одному - в Ленінському районному "суді" Севастополя. Всі чоловіки заарештовані на 1 місяць 29 діб, до 15 квітня. Адвокати будуть оскаржувати постанови "судів".

На сайті Київського районного "суду" Сімферополя міститься інформація про арешт 5 осіб без згадки їхніх прізвищ. "Двоє обвинувачуються в скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 30, ст. 278 КК РФ, тобто замах на насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади", - йдеться також у прес-релізі.

"Київський районний суд Сімферополя виніс рішення - помістити Федорова, Ібрагімова і Ялкабова під арешт в СІЗО до 15 квітня", - сказав адвокат Еміль Курбедінов, який представляв на засіданнях інтереси перших двох.

"Київський райсуд Сімферополя ухвалив взяти під варту Еюпова на 1 місяць і 29 днів. Буду оскаржувати", - сказав його адвокат Сіяр Панич.

Також цей "суд" заарештував Сейдаметова.

Ленінський районний "суд" Севастополя ухвалив відправити в СІЗО Шихаметова. "Мого підзахисного - індивідуального підприємця, 1970 року народження, - суд вирішив узяти під варту на 1 місяць 29 діб, до 14 квітня", - сказав адвокат Олексій Ладин.

Двоє з шести заарештованих - Ялкабов і Еюпов - проходять за частиною 1 статті 205.5 КК Росії (організація терористичної організації), що залишилися четверо - у частині 2 тієї самої статті (участь у терористичній організації).

"Вони себе винними не визнають, кажуть, що до них повинні застосовувати четверту Женевську конвенцію 1949 року - як до громадян України, говорять, що це політичне переслідування", - сказав адвокат Курбедінов.

Обшуки проходили вранці 17 лютого в п'яти регіонах окупованого півострова: Бахчисараї, Білогірську, Сімферополі, в Радянському районі та на околицях Севастополя, повідомила раніше агентству адвокат Ліля Гемеджі.

ФСБ щодо подій у Криму поки жодних коментарів не давала.

На території Криму після його анексії Росією в 2014 році регулярно проводяться обшуки в будинках прихильників "Хізб ут-Тахрір". "Хізб ут-Тахрір" ("Ісламська партія звільнення") за рішенням Верховного суду РФ з 2003 року визнано в цій країні терористичною організацією і заборонено.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА