11:14 18.02.2021

Законопроект Кабміну про статус НАБУ відкриває можливості для позбавлення його інституційної незалежності - Бюро

2 хв читати
Законопроект Кабміну про статус НАБУ відкриває можливості для позбавлення його інституційної незалежності - Бюро

Законопроект Кабінету Міністрів України щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у відповідність до вимог Конституції України насправді відкриває можливості для повного перезавантаження інституції та позбавлення її інституційної незалежності, заявляють у прес-службі НАБУ.

"Аналіз проекту закону дає змогу виділити низку ключових загроз, наслідком втілення яких стане втрата реальної можливості НАБУ протидіяти та викривати топ-корупцію в Україні: "Контрольний пакет" голосів у складі конкурсної комісії з відбору директора НАБУ фактично отримує Кабінет Міністрів, який, крім трьох представників від себе, призначає ще трьох зі списку, представленого донорами. Однак остаточне рішення - за Кабміном, вищу ланку якого, нагадаємо, становлять особи, підслідні НАБУ", - йдеться у заяві на сайті НАБУ.

У Бюро також зазначили, що згідно із законопроектом, остаточне рішення щодо складу комісії зовнішнього контролю щодо проведення щорічної незалежної оцінки (аудиту) також повністю віддається уряду.

"Зміна статусу НАБУ - з правоохоронного на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом - тягне за собою питання вирішення трудових взаємин зі співробітниками НАБУ, яких відібрано на посади за результатами відкритого конкурсу", - йдеться в заяві.

Так, у НАБУ, вважають, що є ймовірність, що реорганізацію можуть використовувати як привід для зміни кадрового складу Бюро.

"Отже, замість консолідації зусиль у боротьбі з топ-корупцією, ми вкотре стали свідками чергового об’єднання владного ресурсу задля боротьби з НАБУ. Проте все ж не полишаємо сподівань на готовність до конструктивної дискусії, вже у Верховній Раді, та ухвалення зваженого рішення на користь суспільства. Зі свого боку НАБУ готове долучитися до цієї дискусії", - підсумували в Бюро.

Як повідомлялося, 15 лютого законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у відповідність до вимог Конституції України зареєстрований у Верховній Раді.

Згідно з інформацією на сайті парламенту, ініціатором законопроекту №5070 є прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Міністр юстиції Денис Малюська у Facebook заявив, що у схваленому урядом законопроекті про статус НАБУ зазначено, що під час відбору нового директора повноваження директора виконуватиме перший заступник директора Бюро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА