16:35 18.02.2021

Законопроект про статус НАБУ у фінальному варіанті може відрізнятися від первинної версії - Веніславський

2 хв читати
Законопроект про статус НАБУ у фінальному варіанті може відрізнятися від первинної версії - Веніславський

Представник президента України в Конституційному Суді України (КС) Федір Веніславський (фракція "Слуга народу") не виключає, що законопроект про статус Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у фінальному варіанті може відрізнятися від первісної версії.

"Будь-який законопроект проходить певну процедуру, і ця процедура передбачає можливість будь-яким суб'єктам права законодавчої ініціативи надавати свої пропозиції до законопроекту, тому яким буде остаточний, фінальний варіант, на сьогодні сказати ніхто не може", - сказав Веніславський журналістам у четвер.

Він наголосив, що "норми, яка передбачає, що пана Ситника (директора НАБУ Артема Ситника - ІФ) буде звільнено, у законопроекті немає і бути не може".

"Там (у законопроекті - ІФ) є норма, що перший заступник виконує обов'язки голови, доки не буде обрано нового. Але оскільки ми знаємо, що питання про те, з якого моменту припиняються повноваження Ситника, є дискусійним, тому давайте дочекаємося, доки законопроект пройде перше голосування (перше читання - ІФ), потім пропозиції, і після другого голосування (другого читання - ІФ) отримаємо остаточний варіант", - сказав Веніславський.

Представник президента в КС також зазначив, що законопроект відповідає тим вимогам, на які Конституційний Суд звернув увагу у своїх рішеннях.

Як повідомлялося, 15 лютого законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у відповідність з вимогами Конституції України було зареєстровано у Верховній Раді.

Згідно з інформацією на сайті парламенту, законопроект №5070 ініціював прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Міністр юстиції Денис Малюська у Facebook заявив, що в схваленому урядом законопроекті про статус НАБУ зазначено, що під час відбору нового директора повноваження директора виконуватиме перший заступник директора бюро.

НАБУ розкритикувало поданий законопроект. Законопроект Кабінету Міністрів України відносно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у відповідність з вимогами Конституції України насправді відкриває можливості для повного перезавантаження інституції та позбавлення її інституціональної незалежності, заявила прес-служба НАБУ.

"Аналіз проекту закону дозволяє виділити низку ключових загроз, наслідком втілення яких стане втрата реальної спроможності НАБУ протидіяти та викривати топ-корупцію в Україні: "Контрольний пакет" голосів у складі конкурсної комісії з відбору директора НАБУ фактично отримує Кабінет Міністрів, який, окрім трьох представників від себе, призначає ще трьох зі списку, поданого донорами. Проте остаточне рішення - за Кабміном, вищу ланку якого, нагадаємо, становлять особи, підслідні НАБУ", - йдеться в заяві на сайті НАБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА