11:26 19.02.2021

МЗС України закликає міжнародну спільноту впровадити нові санкції проти РФ

2 хв читати
МЗС України закликає міжнародну спільноту впровадити нові санкції проти РФ

Міністерство закордонних справ (МЗС) України закликає міжнародну спільноту посилити політичний і санкційний тиск на Російську Федерацію через агресивні дії останньої на Донбасі та окупацію Криму, повідомляється в офіційній заяві МЗС зв'язку з сьомими роковинами початку збройної агресії Росії проти України.

"Агресія РФ проти України кардинально змінила геополітичну ситуацію у Європі та в усьому світі. Авторитет міжнародного права і вся система європейської та світової безпеки серйозно підірвані. Міжнародна спільнота засудила дії Росії в документах, схвалених в рамках таких міжнародних організацій, як ООН, ОБСЄ, Рада Європи. Десятки країн застосували проти Росії санкції через порушення нею територіальної цілісності України", - зазначили українські дипломати.

Вони наголошують, що Україна вимагає від Росії припинити агресію, повернутися в простір міжнародного права та звільнити тимчасово окуповані території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і частин Донецької та Луганської областей.

"Закликаємо міжнародну спільноту посилити політичний і санкційний тиск на Росію, щоб змусити російську владу до деокупації захоплених українських територій, звільнення полонених та політичних в’язнів, виконання міжнародних судових рішень", - ідеться в заяві, оприлюдненій у п'ятницю.

У ній також повідомляється, що на тимчасово окупованих територіях України Росія грубо й системно порушує права людини.

Так, у Криму переслідуються проукраїнські активісти, поширені випадки викрадень і вбивств, близько сотні людей перебувають за ґратами через безпідставні, політично вмотивовані звинувачення. Тривають цілеспрямовані репресії проти кримськотатарського народу.

У зоні бойових дій на Донбасі значних руйнувань зазнали міста й села, інфраструктура та промислові об’єкти. Тимчасова окупація призводить до руйнування культурної та історичної спадщини, а також до катастрофічних екологічних наслідків і на Донбасі, і в Криму.

Дипломати нагадують, що за сім років російської збройної агресії загинуло понад 13 тисяч людей, зокрема понад 3 тисяч цивільних, десятки тисяч зазнали поранень, близько півтора мільйона людей вимушено стали внутрішньо переміщеними особами.

"Ми переконані, що спільними зусиллями, зокрема в рамках "Кримської платформи", буде не лише відновлено територіальну цілісність України, а й зміцнено авторитет міжнародного права, повернуто мир і стабільність на Європейський континент. А Російська Федерація понесе повну відповідальність за всі злочини, вчинені проти України та її громадян", - резюмують дипломати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА