15:47 19.02.2021

Гармаш заявив про можливість свого виходу зі складу делегації в ТКГ з Донбасу

2 хв читати
Гармаш заявив про можливість свого виходу зі складу делегації в ТКГ з Донбасу

Представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі (ТКГ) від України Сергій Гармаш не виключає можливості свого виходу з її складу, якщо керівництво делегації не зробить кроків у питанні нерегламентної присутності на переговорах так званих громадських експертів з ОРДЛО.

"Усе просто: або я переконую керівництво в правоті своїх аргументів, і ми починаємо дієво реагувати на порушення формату переговорів та режиму конфіденційності. Або треба ставити питання: що я роблю на кораблі, який пливе не в той бік? Тобто, чи не пора на вихід?", - заявив Гармаш в інтерв'ю виданню "Остров" у п'ятницю, 19 лютого.

Він нагадав, що вже на третьому цього року онлайн-засіданні ТКГ присутні "якісь громадські експерти (з ОРДЛО - ІФ), які представляють незрозуміло кого". Гармаш зазначив, що їх не запрошував жоден із членів ТКГ.

"Росія заявила, що вона непричетна до формування складів "інших делегацій". Україна їх не запрошувала. ОБСЄ - також. Тоді - хто? Якщо ми погоджуємося з фактом присутності цих людей, то ми, виходить, визнаємо маріонеток Росії з ОРДЛО окремими делегаціями? Визнаємо їхнє право самим запрошувати на переговори "експертів"? Визнаємо їх повноцінною стороною переговорів? Ми не реагуємо на це, а вони вже третє засідання сидять на ТКГ, і потім нам розповідатимуть про таку переговорну "традицію". Але ж традиції створюємо ми", - наголосив Гармаш.

Він зазначив, що необхідно вимагати дотримання тристороннього формату ТКГ, так, як це записано в Мінських угодах, оскільки "на сьогодні вона де-факто - п'ятистороння, і в цьому головна причина неефективності роботи ТКГ".

На запитання "Як реагувати українській делегації на присутність "сторонніх експертів", Гармаш запропонував ігнорувати на ТКГ усіх, окрім офіційних представників Росії та ОБСЄ.

Також, за його словами, можна проводити консультації з ОРДЛО лише в робочих групах ТКГ або знизити статус української делегації.

"У будь-якому разі, суб'єктивізувати маріонеток з ОРДЛО як окремі делегації я не буду. Це буде не просто плювок в обличчя усіх переселенців і патріотів, це буде здачею наших позицій, а я здавати нічого не буду. Я йшов у ТКГ, щоб відвойовувати, а не здавати", - підсумував представник української делегації в переговорному процесі.

Нагадаємо, Сергій Гармаш представляє окупований Донецьк у засіданнях політичної підгрупи в ТКГ з Донбасу з 9 червня 2020 року.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

18 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Частка компаній, які планують роботу на 2 роки вперед, у березні зросла на 11,2 п.п.

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА