16:41 19.02.2021

Зеленському представили проект Національної інфраструктури геопросторових даних

2 хв читати
Зеленському представили проект Національної інфраструктури геопросторових даних

Президентові України Володимиру Зеленському представили проект Національної інфраструктури геопросторових даних (НІГД), яка об'єднує інформацію різного типу на єдиній картографічній основі та забезпечує користувачам можливість простого пошуку і безперешкодного доступу до будь-яких даних на національному, регіональному і місцевому рівнях.

Як повідомляє прес-служба президента в п'ятницю, у презентації проекту брали участь міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, в. о. голови Держгеокадастру Олексій Пінчук, в. о. голови Державного космічного агентства Михайло Лев, провідні наукові співробітники Науково-дослідного інституту геодезії і картографії, керівник проекту USAID Agro Сергій Кубах.

Зазначено, що проект НІГД реалізується в рамках ініційованої президентом у 2019 році земельної реформи.

Учасники наради детально розповіли Зеленському про проект і геопортал, який нині розпочав роботу в тестовому режимі.

НІГД - це система, яка об'єднує дані різного типу (про землю, воду, ліси, природні ресурси, інфраструктуру, комунікації) на єдиній картографічній основі та забезпечує користувачам можливість простого пошуку та безперешкодного доступу до будь-яких даних на національному, регіональному та місцевому рівнях.

Головною унікальністю системи є те, що всі дані, відображені в ній, не зібрані фізично, а інтегровані за допомогою сервісів у режимі онлайн. Наприклад, якщо десь вносяться зміни в містобудівну документацію чи оновлюються місцеві ортофотоплани - це миттєво буде доступне для використання і на національному геопорталі НІГД.

"Це дуже потрібно для людей. Люди, яких просто обманювали багато-багато років, - вони в принципі не довіряють будь-якій системі. Тому прозора влада має бути прозорою. Якщо ви щось таке завантажуєте й робите прозоре - це повинно оновлюватися постійно. Воно має бути живе. Живе - це супутник. Так, ми поки що не маємо свого супутника, але побудуємо його й запустимо цього року", - сказав президент.

У пілотному проекті наразі беруть участь шість міст України: Біла Церква, Житомир, Львів, Маріуполь, Миколаїв і Полтава, Харківська та Львівська області, 75 ОТГ із різних регіонів України й розміщується понад 500 наборів даних різного типу.

Надалі передбачається участь усіх міст та громад країни. Проект реалізовувався у два етапи. Наразі очікується ухвалення необхідних нормативно-правових документів для повноцінного запуску на національному рівні.

"Запровадження Національної інфраструктури геопросторових даних у національному масштабі сприятиме поетапній повній цифровізації всіх процесів та даних в Україні, дерегуляції чинних процедур, відкриттю інформації та створенню доданої вартості, залученню більшого обсягу інвестицій, особливо на місцевому рівні, уникненню дублювання фінансових і людських ресурсів, забезпеченню ефективного державного управління та громадського контролю. Як наслідок - повноцінне функціонування НІГД дасть змогу прискорити економічний розвиток країни, а відкритість і доступність інформації збільшить довіру громадян до влади", - резюмують в ОП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА