23:02 19.02.2021

Іранська ядерна угода буде однією з головних тем відеоконференції міністрів закордонних справ ЄС із держсекретарем США

2 хв читати
Іранська ядерна угода буде однією з головних тем відеоконференції міністрів закордонних справ ЄС із держсекретарем США

Європейський союз працює над організацією неформальної зустрічі всіх учасників іранської ядерної угоди і США, які вже дали зрозуміти, що готові до таких переговорів, заявив у п'ятницю високопоставлений чиновник ЄС.

"Зараз, коли США відреагували позитивно на цю ідею, з’явився політичний поштовх, яким варто скористатися", - сказав він, зазначивши, що зовнішньополітичне відомство ЄС на чолі з високим представником Жозепом Боррелем працює над організацією зустрічі.

Держсекретар США Ентоні Блінкен приєднається до міністрів закордонних справ ЄС відеозв'язком у понеділок після завершення засідання Ради ЄС. Як очікується, глава держдепу порушить питання про політику щодо Ірану, хоча дипломати не передбачають докладного обговорення.

За словами чиновника, жодних запрошень не розіслали, і терміни для зустрічі не визначені, але світові держави хочуть відновити ядерну угоду якомога швидше. Але, визнав він, на сьогодні на шляху до відновлення Спільного всеосяжного плану дій (ВПД) стоять складні проблеми.

"Повернення ВПД до життя - це дуже важка робота, оскільки вона складається з багатьох речей, містить безліч технічних умов, стосовно санкцій, - сказав співрозмовник журналістам. - Помилково думати, ніби для порятунку ВПД досить скасувати щось підписане колишнім президентом США Дональдом Трампом і замінити це протилежним, що підпише президент Джо Байден. Ні, це не так. Потрібна велика робота. Вийти з режиму санкцій часом складніше, ніж ввести їх".

Але він вважає, що зміна позиції Вашингтона вселяє оптимізм, а Іран, як і інші учасники угоди, вже відреагував позитивно.

"Я не думаю, що Іран відмовиться від будь-якої практичної спроби провести неформальну зустріч з усіма країнами, яка стане основою для відновлення СВПД", - сказав чиновник, маючи на увазі офіційного представника угоди.

Сполучені Штати заявили в четвер, що готові поговорити з Іраном про те, що обидві країни повернуться до угоди, спрямованої запобіганню придбання Тегераном ядерної зброї, прагнучи відновити угоду, від якої сам Вашингтон відмовився майже три роки тому.

Іран почав відходити від взятих на себе в рамках СВПД зобов'язань у 2019 році, і в останні кілька місяців спостерігається активізація діяльності на його ядерних об'єктах.

Офіційний представник ЄС заявив, що Вашингтон вже позитивно відреагував на ідею запрошення ЄС до переговорів між Іраном і шістьма основними державами, які підписали початкову угоду: Росією, США, Великою Британією, Китаєм, Францією і Німеччиною.

На відеоконференції міністрів закордонних справ з держсекретарем Блінкеном, яка триватиме близько двох годин, обговорюватиметься широких спектр проблем трансатлантичних відносин, які погіршилися при Трампі.

"Ми обізнані, що зараз деякі напрями політики переглядаються у Вашингтоні, але дуже корисно буде обговорити спільно низку проблем, що становлять спільний інтерес", - зазначив високопоставлений чиновник ЄС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА