07:29 20.02.2021

Глава МАГАТЕ в суботу проведе переговори в Тегерані

2 хв читати
Глава МАГАТЕ в суботу проведе переговори в Тегерані

Глава МАГАТЕ Рафаель Грос у суботу, як очікується, прибуде в Тегеран для переговорів з проблеми продовження співпраці.

Глава МАГАТЕ висловив готовність відправитися в Іран, щоб спробувати переконати іранський уряд дозволити інспекторам агентства продовжити в повному обсязі інспекції на ядерних об'єктах. З 23 лютого в Ірані набуде чинності параграф нового закону, що обмежує доступ інспекторів МАГАТЕ до іранських ядерних об'єктів.

Наприкінці минулого року парламент Ірану прийняв закон про прискорений розвиток атомної програми, згідно з яким, зокрема, Ісламська Республіка повинна призупинити дію додаткового протоколу до угоди про гарантії з МАГАТЕ, якщо до 21 лютого США не знімуть санкції, а європейські учасники СВПД не виконають свою частину зобов'язань.

Додатковий протокол, підписаний Іраном у 2003 році, розширює можливості МАГАТЕ щодо доступу до ядерних об'єктів і передбачає проведення раптових перевірок.

Переговори Гроса відбудуться в Тегерані після заяви Сполучених Штатів про готовність взяти участь у зустрічі з іранського атому, запропонованої Євросоюзом. У Держдепартаменті США пояснили, що згодні прийняти запрошення ЄС на переговори всіх початкових учасників угоди з іранського атому.

У Держдепі також вважають, що США, Росія і Китай можуть працювати спільно з іранської ядерної угоди, незважаючи на наявні розбіжності. Однак високопоставлений чиновник Держдепартаменту під час брифінгу зазначав невпевненість США в тому, що Іран погодиться брати участь у зустрічі для обговорення кроків щодо повернення до дотримання СВПД.

Крім того, виконувач обов'язки постпреда США при ООН Річард Міллс повідомив членів РБ ООН, що Сполучені Штати відкликають вимогу про відновлення режиму санкції проти Ірану. Він зазначив, що лист був направлений всім членам РБ ООН і "почав діяти".

У серпні 2020 держсекретар колишньої адміністрації США Майк Помпео намагався ініціювати в Радбезі процедуру відновлення антиіранських санкцій, скасованих резолюцією РБ ООН 2231 після угоди стосовно іранського атому (СВПД). Помпео в листі на ім'я голови РБ ООН мотивував свою пропозицію порушенням Іраном умов угоди, яку Сполучені Штати покинули в 2018 році.

У липні 2015 році шістка міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина) і Іран ухвалили Спільний всеосяжний план дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми. У травні 2018 року США під час президентства Дональда Трампа вийшли з СВПД і відновили санкції стосовно Ірану. Через рік Тегеран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань з СВПД.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА