22:43 20.02.2021

Кабмін визначить центральний орган виконавчої влади, відповідальний за експлуатацію нафтопродуктопроводів Самара-Західний напрямок і Грозний-Армавір-Трудова

3 хв читати
Кабмін визначить центральний орган виконавчої влади, відповідальний за експлуатацію нафтопродуктопроводів Самара-Західний напрямок і Грозний-Армавір-Трудова

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони "Про вжиття заходів для захисту майнових інтересів держави", яким, серед іншого, доручив Кабміну визначити центральний орган виконавчої влади, відповідальний за збереження та експлуатацію частини нафтопродуктопроводів Самара- Західний напрямок і Грозний-Армавір-Трудова, що проходять по території України загальною протяжністю 1433 км.

Ця вимога міститься в рішенні РНБО від 6 травня 2015 року, безумовне виконання якого наголошується в прийнятому 19 лютого 2021 року документі.

Як йдеться в опублікованому в суботу рішенні РНБО від 19 лютого 2021 року "визнати, що бездіяльність Кабінету Міністрів ... призвела до втрати державного контролю за цими об'єктами".

Кабміну разом зі Службою Безпеки України доручено вжити заходів з проведення перевірки дотримання вимог законодавства під час передачі в експлуатацію, використання, відчуження частини нафтопродуктопроводів Самара-Західний напрямок і Грозний-Армавір-Трудова, що проходять територією України, і за результатами перевірки вжити необхідних заходів реагування.

РНБО також доручила провести перевірку дотримання вимог митного законодавства під час транзиту і транспортування продуктів цим нафтопродуктопроводами.

Офісу Генпрокурора спільно з НАБУ рекомендовано забезпечити захист інтересів держави щодо прав власності на\ці нафтопродуктопроводи.

Як повідомлялося, українська ділянка СЗН належить "Прикарпатзахідтранс" (Рівне). До 2016 року "Прикарпатзахідтранс" був структурним підрозділом "Транснафтопродукту" російської "Транснафти". У лютому 2016 року "Транснафта" продала "Прикарпатзахідтранс" швейцарській International Trading Partners AG.

У березні 2019 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив виробничому унітарному підприємству "Нафтобітумний завод", що належить великому приватному білоруському нафтотрейдеру "Інтерсервіс", отримати контроль над ТОВ "Прикарпатзахідтранс".

Нині ТОВ "Прикарпатзахідтранс" зі статутним капіталом 105 млн 563,427 тис. грн належить ВУП "Нафтобітумний завод" (51%), International Trading Partners (48%) та Анатолію Шеферу (1%).

"Прикарпатзахідтранс" експлуатує ділянку нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" протяжністю близько 1,1 тис. км, призначену для прокачування дизельного палива з Росії та Білорусі як для внутрішніх потреб України, так і для транзиту до Європи, зокрема Угорщини. Проектна потужність магістралі - 3,5 млн тонн на рік.

Як зазначало Національне антикорупційне бюро (НАБУ), відповідний трубопровід був побудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва як магістральний. Водночас дочірня компанія російської АК "Транснафтопродукт" зазначений трубопровід у власність України не передала. У 2011 році Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок", що проходить територією України, за Україною, а Апеляційний і Вищий господарський суд у 2014-2015 роках рішення підтвердили.

Проте в 2015 році Госпсуд Рівненської області рішення скасував нібито за нововиявленими обставинами. У подальшому, в 2017 році, той самий суд рішенням визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" за ТОВ "Прикарпатзахідтранс". У його основу було покладено висновок судової інженерно-технічної експертизи експертів ДП "УкрДІАП" про те, що цей трубопровід не є магістральним. НАБУ вважає такий висновок завідомо неправдивим, тому спільно зі Службою безпеки України в лютому цього року висунуло підозри експерту.

Раніше, в 2018 році, НАБУ повідомляло про розслідування справи стосовно судді Госпсуду Рівненської області Ярослави Гудзенко, яка визнала нафтопродуктопровід власністю "Прикарпатзахідтрансу". На думку НАБУ, рішення судді неправосудне та є корупційним діянням.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА