14:37 21.02.2021

Призупинення перевірок МАГАТЕ іранських об'єктів не означає виходу Ірану з СВПД – глава МЗС

2 хв читати
Призупинення перевірок МАГАТЕ іранських об'єктів не означає виходу Ірану з СВПД – глава МЗС

Рішення Ірану з 23 лютого припинити інспекції інспекторів МАГАТЕ не означатиме відмови від ядерної угоди 2015 року, заявив у неділю міністр закордонних справ Мохаммад Джавад Заріф.

"Усі наші кроки (щодо відходу від умов СВПД) оборотні... Наш крок, запланований на 23 лютого, не означає відмови від угоди", – сказав Заріф в інтерв'ю іранському телеканалу Press TV.

Це належить до розряду "коригувальних заходів", пояснив міністр. За його словами, пункт 36 СВПД дає змогу Ірану вживати таких заходів у разі невиконання іншими сторонами своїх зобов'язань.

Ісламська Республіка, додав він, не порушує угоду, а просто вживає заходів щодо виправлення становища, на які вона має право відповідно до угоди.

Він послався на парламентський закон, який зобов'язує іранський уряд зробити такий крок, а саме піти на припинення короткострокових візитів інспекторів МАГАТЕ на іранські ядерні об'єкти. Закон, сказав він, – не "попередження світу", а внутрішня взаємодія між урядом і законодавчим органом.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі, що перебуває в Тегерані для обговорення "основних перевірочних заходів" агентства, зустрівся в неділю з главою атомної служби Ірану, повідомляють державні ЗМІ.

Глава організації з атомної енергії Ірану Алі Акбар Салехі заявив напередодні, що занепокоєння агентства з приводу припинення Іраном виконання додаткового протоколу МАГАТЕ, який тягне за собою негайні інспекції, обговорюватимуть під час його зустрічі з Гроссі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА